среда, 28 септември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКако Европа се справува со зголемената инфлација?

Како Европа се справува со зголемената инфлација?

Цените на енергијата во Европа се зголемуваат во последните неколку месеци. Зголемувањето се должи на општото зголемување на побарувачката и стравувањата за испораките на гас и нафта од Русија поради нејзината инвазија на Украина и санкциите што и ги наметна Западот.

Меѓутоа, различни земји различно се справуваат со кризата. „ВВС“ ја сумира ситуацијата во некои од нив.

Велика Британија

Владата објави дека секое домаќинство во Обединетото Кралство ќе добие попуст од 400 фунти (околу 500 американски долари) од сметките за гас и електрична енергија за да ги надомести зголемените цени на горивото.

Домаќинствата корисници исто така ќе добијат еднократна исплата од 650 фунти, а пензионерите ќе имаат дополнителни 300 фунти за зимско гориво. Ќе се плаќа и паушална инвалидност од 150 фунти.

Плаќањата делумно ќе бидат финансирани со вонреден данок од 25 отсто на приходите од нафта и гас, кој владата очекува да го внесе во буџетот од 5 милијарди фунти.

Според министерот за финансии Риши Сунак, владата троши 37 милијарди фунти за да им помогне на луѓето во криза, слично на земјите како Франција, Германија, Јапонија и Италија.

Италија

Италија најави субвенции за гориво од 14 милијарди евра. Планот има за цел да им овозможи на домаќинствата да ги задржат сметките за гориво на нивоата од 2021-ва година и да ги охрабрат да се префрлат на електрични автомобили и обновливи извори на енергија.

Другите мерки вклучуваат еднократна исплата од 200 евра за луѓе кои заработуваат не повеќе од 35.000 евра годишно и даночен кредит од 20% за сите енергетски интензивни компании чии цени на енергијата се зголемени за 30%.

За финансирање на овие мерки, се зголемуваат даноците за енергетските компании, чиишто профити се зголемени како резултат на повисоките цени на горивата.

Севкупно, Италија очекува да потроши околу 35 милијарди евра за мерки за заштита на потрошувачите.

Шпанија

Шпанија го намали ДДВ-то на сметките за струја од 21% на 10%. Привремено го намали и специјалниот данок на електрична енергија од 7% на 0,5%.

За да ги плати овие бенефиции, Шпанија воведе вонреден данок за енергетските компании за да собере 3 милијарди евра.

Во април, Европската комисија се согласи за плафон на цените на бензинот во Португалија и Шпанија – во просек од 50 евра за мегават-час. Ограничувањето на цените ќе биде на сила една година и има за цел да ги преполови сметките за гас на 40% од потрошувачите во двете земји.

Овие мерки се очекува да ја чинат Шпанија вкупно околу 21 милијарда евра.

Франција

Во јануари, француската влада го принуди државниот снабдувач со енергија „Électricité de France“ (EDF) да го ограничи зголемувањето на цените на големо на 4% за една година, што ја чинеше компанијата 8,4 милијарди евра.

Минатата година, Франција објави дека ќе плати еднократно 100 до 5,8 милиони домаќинства кои добиваат ваучери за енергија. Оттогаш, владата ги намали и даноците за струја.

Според проценките на бриселскиот тинк-тенк „Bruegel“, Франција ќе потроши 38 милијарди евра за да им помогне на луѓето во криза со трошоците за живот.

Германија

Според „Reuters“, Германците плаќаат повеќе за струја од која било друга земја на ЕУ, но во 2022 година сметките за гас на 4,2 милиони германски домаќинства ќе се зголемат во просек за 62,3%.

Владата веќе воведе субвенции за домаќинствата со ниски приходи и сега троши дополнителни 15 милијарди евра за субвенции за гориво, намалување на даноците за бензин и дизел, обезбедување на луѓето со еднократна исплата од 300 евра, како и дополнителни детски додатоци и попусти за јавен превоз.

Вкупната вредност на овие мерки се очекува да биде околу 30 милијарди евра.

Холандија

Холандската влада потроши 2,7 милијарди евра за намалување на даноците на енергијата што ја користат претпријатијата и домаќинствата и планира да обезбеди 150 милиони евра за помош на најранливите домаќинства. До крајот на годината ги намали и царините за бензин и дизел за 21 отсто.

Холандија очекува да потроши околу 6 милијарди евра за мерките предизвикани од енергетската криза.

Норвешка

Во Норвешка, владата одреди максимална цена што домаќинствата треба да ја платат за енергија. Доколку трошоците ја надминат оваа сума, државата плаќа 80 отсто од сметката.

Севкупно, Норвешка ќе потроши околу 23,6 милијарди круни за поддршка на потрошувачите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП