недела, 3 јули 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Alstom“ ќе укине до 1.300 работни места во Германија во 2022-ра

„Alstom“ ќе укине до 1.300 работни места во Германија во 2022-ра

Планираните кратења на работните места во Германија за производителот на возови „Alstom“ ќе бидат спроведени до крајот на годината, соопшти компанијата.

– Сметаме дека е неопходно да се организираат од 900 до 1.300 работни места на различни начини“, изјави германскиот директор Јакулис Јакисан за „Tagesspiegel“. Тој додаде дека мерките се преговараат со социјалните партнери. До крајот на годината би сакале да најдеме општествено прифатливо и праведно решение“.

Минатата година „Alstom“ го презеде одделот за возови на канадскиот концерн „Bombardier“. Истовремено со кратењето на работните места, ќе се отворат до 700 нови работни места во нови области како софтвер и дигитализација. Во последниве години, компанијата не реагираше на промените на пазарот, принудувајќи го Јакисан да дејствува.

Според долгорочниот план, само во фабриката Хенигсдорф ќе бидат изгубени 400 работни места.

„Дали навистина таму ќе смениме 400 работни места и до кога ќе разговараме многу интензивно и во дух на доверба со претставниците на работниците? Се интересираа и за модерно и одржливо вработување“, велат од „Alstom“.

Според владата на Саксонија, во Герлиц може да се изгубат до 400 работни места, а во Бауцен до 150. Герлиц има производствени капацитети кои нема да бидат потребни во следните неколку години, вели менаџерот на „Alstom“.

„Но, постои знаење во Герлиц, што е вредно за групата“, рече тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП