понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Ryanair“ забележа загуба од 355 милиони евра во текот на минатата година

„Ryanair“ забележа загуба од 355 милиони евра во текот на минатата година

Нискобуџетната авиокомпанија „Ryainair“ во понеделникот пријави загуба од 355 милиони евра за пандемската година до крајот на март 2022-ра година. Сепак, авиопревозникот рече дека е невозможно да се предвиди нешто надвор од надежта за враќање на „разумна профитабилност“ во оваа година.

Ирската авиокомпанија, која оперира повеќе летови од која било друга европска авиокомпанија, според контролорот на летање „Eurocontrol“, рече дека планира да го зголеми својот сообраќај на 165 милиони патници оваа година од 97 милиони пред една година и 149 милиони патници во рекордот пред пандемијата.

Сепак, извршниот директор на „Ryanair“, Мајкл О’Лири, рече дека е „непрактично, ако не и невозможно“ да се понудат соодветни или прецизни упатства за опсегот на профит овој пат, со оглед на потенцијалниот континуиран ризик од војната во Украина и Ковид-19.

„Ова закрепнување останува кревко“, се вели во соопштението на О’Лири.

Тој додаде дека иако резервациите се подобрија во последните недели, цените во првиот квартал продолжија да бараат стимул. „Ryanair“ е внимателен оптимист дека цените на врвот на летото ќе бидат нешто над нивото пред пандемијата поради зголемената побарувачка.

Исклучителната загуба за целата година од 355 милиони евра е под прогнозата за загуба од 370 милиони евра во анкета на компанијата меѓу аналитичарите и загуба од 1 милијарда евра во претходната финансиска година. Авиокомпанијата забележа добивка од 1 милијарда евра во годината до крајот на март 2020-ра година.

Акциите на „Ryanair“ се тргуваа по 13,62 евра на затворањето на тргувањето во петокот, што е пад од 25% во последните три месеци. Ова делумно се должи на повисоките цени на горивата и загриженоста за влијанието на инфлацијата врз побарувачката во Европа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП