24 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИИ покрај загубата од 400 милиони евра, „Heineken“ заминува од Русија

И покрај загубата од 400 милиони евра, „Heineken“ заминува од Русија

Од компанијата најавија дека ќе престанат да работат во Русија, како што најавија пред околу две и пол недели. Тие проценуваат дека нивната загуба ќе биде околу 400 милиони евра.

Сега тие објавија дека водењето бизнис во Русија повеќе не е одржливо, пишува „Sky News“.

„Heineken“ има три марки на пиво во Русија кои сега ќе престанат да ги произведуваат и продаваат.

„Heineken“ претходно ги објави плановите за запирање на сите нови инвестиции и извоз во Русија и рече дека ќе преземе итни чекори за да го заштити својот руски бизнис од поширокиот бизнис. Тие, исто така, рекоа дека повеќе нема да прифаќаат никакви нето финансиски придобивки што произлегуваат од рускиот бизнис.

„Гледаме јасна разлика помеѓу постапките на владата и нашите вработени во Русија. Повеќе од 20 години, нашите локални вработени се ценети членови на нашиот „Heineken“ бизнис. Ќе ги поддржуваме нашите вработени и нивните семејства додека не дефинираме што да правиме следно“, се вели во соопштението од компанијата од 9-ти март.

Тие денеска најавија дека до крајот на годината ќе ги платат своите вработени во Русија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП