понеделник, 3 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Nvidia“ има интерес „Intel“ да ги произведува нејзините чипови

„Nvidia“ има интерес „Intel“ да ги произведува нејзините чипови

„Nvidia“ е заинтересирана за можноста „Intel“ да ги произведува нејзините чипови, изјави извршниот директор на компанијата Џенсен Хуанг.

„Тие се заинтересирани да го користиме нивното производство. Ние сме многу заинтересирани за оваа можност“, рече Хуанг. Но, тој додаде дека преговорите за ова прашање одземаат многу време, бидејќи тоа вклучува интеграција на синџирите на снабдување.

На почетокот на минатата година, „Intel“, кој произведува претежно чипови кои самиот ги дизајнира, реши да го прошири својот бизнис и да направи полупроводници дизајнирани од други компании. Компанијата, исто така, најави неколку зделки од повеќе милијарди долари за нови производствени центри во САД и Европа.

По коментарите на Хуанг, цената на акцијата на „Intel“ порасна за 2,5%.

Инвеститорите ги следат јавните обврски од компаниите за дизајн на чипови за тоа дали да ги користат фабриките на „Intel“. Минатата година „Intel“ рече дека „Qualcomm“ и „Amazon.com“ ќе бидат клиенти на нивниот бизнис.

По сослушувањето пред Сенатот во средата, извршниот директор на „Intel“, Пат Гелсинџер, изјави за „Reuters“ дека неговата компанија е „заинтригирана од нивниот интерес за користење на нашите производствени способности“. Според него, „нема конкретни рокови“ кои треба да се постават во оваа фаза. Тој потврди дека преговорите со „Nvidia“ се во тек.

„Сигурна сум дека тие имаат интерес да имаат повеќе можности… не ги чини ништо само да го кажат тоа“, рече аналитичарката од „Bernstein“, Стејси Расган за коментарите на Хуанг. „Но, не е јасно како точно ќе изгледаат работите кога тоа ќе се случи“, додаде таа.

Во моментов, „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.“ ги произведува повеќето чипови на „Nvidia“, а Хуанг вели дека „да се биде леарница со големина на „TSMC“ не е за оние со слабо срце“, додавајќи дека е потребна промена во културата за да се понудат повеќе од само процеси, туку услуги.

Запрашан дали би се мачел да работи со конкурент како „Intel“, лидерот коментира дека довербата и работата со индустриските партнери се исклучително важни, а „Nvidia“ соработува со многу компании, вклучувајќи го и „Intel“, долго време.

„Со години „Intel“ ги знае нашите тајни“, рече тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП