сабота, 30 септември 2023
ПочетнаКОМПАНИИСо преземањето на Сбербанк, НЛБ повторно станува водечка банка во Словенија

Со преземањето на Сбербанк, НЛБ повторно станува водечка банка во Словенија

Откако НЛБ ја презеде руската Сбербанк во Словенија, следува официјалното преименување. Сбербанк ќе се преименува во N Bank, а новото име ќе биде привремено, до интегрирање на банката во НЛБ.

„Веќе подготвивме креативна и графичка подлога, но официјалните процедури се тие што мора внимателно да ги следиме. Веднаш штом ќе го свикаме Генералното собрание, ќе можеме официјално да го смениме името на Сбербанк. Името ќе биде сино. Името ќе го користиме привремено, до интегрирањето на денешната Сбербанк д.д. Словенија во НЛБ дд. Ваквите постапки обично траат околу една година“, изјави Андреј Крајнер, директор за комуникации на НЛБ Груп.

Поради последиците од рускиот напад врз Украина, од понеделник до среда работењето на руската банка Сбербанк во Словенија беше ограничено на картичното работење. НЛБ во средата доцна навечер објави дека ќе ја преземе словенечката Сбербанк. За повеќе од 40.000 клиенти на Сбербанк, ништо не се промени: нивните сметки остануваат во Сбербанк, деловните односи со оваа банка ќе продолжат, а банкарските картички остануваат непроменети.

Претседателот на Управниот одбор на НЛБ, Блаж Бродњак, рече дека е рано да се каже дека преземањето на Сбербанк ќе влијае на бројот на вработени и филијали, од кои Сбербанк има 12, а НЛБ 71.

Со спојувањето на Сбербанк со НЛБ, НЛБ повторно ќе стане водечка банка во Словенија според вкупната актива.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП