среда, 28 септември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„J&J“ очекува до 3,5 милијарди долари приход од продажбата на вакцини во...

„J&J“ очекува до 3,5 милијарди долари приход од продажбата на вакцини во 2022-ра

Американската фирма „Johnson & Johnson“ соопшти дека очекува 3,5 милијарди долари приход од вакцината против Ковид-19 во оваа година благодарение на ублажените проблеми со синџирот на снабдување и поголемата побарувачка.

Поради доцнење во испораките и нерамномерната побарувачка, приходот на „J&J“ од вакцината против Ковид-19 минатата година беше 2,39 милијарди долари, што е повеќе од планираните 2,5 милијарди долари.

Вкупните приходи на компанијата се зголемија за 13,6 отсто во минатата година, на 93,8 милијарди долари. Кога ќе се исклучи купопродажбата на имот тој е зголемен за 12,8 отсто.

Приходите од продажбата на лекот против канцер „Imbruvica“, создаден во соработка со „AbbVie“, се зголемија за 5,8 отсто, на 4,36 милијарди долари. Лекот за Короновата болест „Stelar“ им донесе 9,13 милијарди долари приход, 18,5 отсто повеќе отколку во 2020-та година.

Нето добивката се зголеми за 42 отсто во 2021-ва година на 20,9 милијарди долари.

Уделот на вакцината во вкупниот приход се очекува да биде мал бидејќи „J&J“ ја продава по цена што не гарантира огромен профит.

„J&J“ моментално работи на одвојување на Одделот за здравје на потрошувачите и планира да се фокусира на бизнисот со медицински уреди и фармацевтски производи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП