недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОРОНАКомисијата за заразни болести со препорака периодот за изолација да се намали...

Комисијата за заразни болести со препорака периодот за изолација да се намали на 7 дена

Намалување на периодот на изолција од 10 на 7 дена за ковид-позитивните пациенти е ставот што произлезе од денешната вонредна седница на Комисијата за заразни болести.

Конечната одлука ја носи Владата на предлог на Министерството за здравство, а врз основа на препораките на Комисијата.

„На состанокот на Комисијата не стана збор за укинување на сертификатите и за носењето заштитни маски од учениците со започнувањето на второто полугодие од учебната година. За овие прашања ќе се разговара дополнително на некои од наредните состаноци“, се наведува во соопштението од Министерството за здравство.

Анализите во моментот укажуваат на тоа дека сè уште има капацитет за сместување во болниците, но доколку сликата се смени и болниците се преполнат, Министерството за здравство веднаш би ги ставило во функција останатите капацитети на јавно-здравствените установи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП