понеделник, 23 мај 2022
ПочетнаКОМПАНИИАкциите на „JPMorgan“ паднаа по разочарувачките резултати за кварталот

Акциите на „JPMorgan“ паднаа по разочарувачките резултати за кварталот

„JPMorgan Chase & Co.“ објави пад на приходите што се покажа како поголем од очекуваниот од аналитичарите. Во исто време, и трговското и потрошувачкото кредитирање се намалени во однос на една година претходно.

Акциите на банката паднаа за повеќе од 5%, откако пријави пад од 16% на приходите од тргување со фиксен приход. Ова е значително полошо од очекуваните 13,5%, според „Bloomberg“.

Расходите исто така се зголемени за двоцифрени 11% во однос на претходната година, главно поради повисоките надоместоци. Банката прогнозира дека годинава трошоците ќе се зголемат на околу 77 милијарди долари.

Резултатите нудат поглед на состојбата на американската економија во последните три месеци од минатата година, вклучително и на позадината на новиот пик на сојот омикрон на коронавирусот во декември.

„JPMorgan“, исто така, објави благ пад на трошењето на кредитни картички на крајот на последниот квартал, што може да се должи на новиот бран на коронавирусот, рече главниот финансиски директор Џереми Барнум.

Сепак, консултантскиот бизнис на банката го одбележа својот најдобар квартал досега благодарение на растечкиот пазар за спојувања и превземања. Извршниот директор Џејми Дејмон исто така даде оптимистичка оценка за прогнозите за раст.

„Економијата сè уште оди доста добро и покрај спротивниот ветер поврзан со сојот омикрон, инфлацијата и проблемите со синџирот на снабдување“, рече Дејмон во петокот. Според него, состојбата со кредитите е добра, со „екстремно ниски“ нето отписи на долгови и банката во целина е оптимист за економскиот раст.

Во однос на прогнозите за оваа година, кредиторот очекува нето каматниот приход, без пазарниот бизнис на банката, да биде 50 милијарди долари за целата година, што е повеќе од износот во 2021-ва година.

Вкупните приходи од тргување паднаа за 11 отсто, повеќе од 9 отсто од прогнозите на аналитичарите. И иако бизнисот со фиксен приход беше најголемиот губитник, имаше пад на приходите од хартии од вредност за 2% до 1,95 милијарди долари.

Надоместоците за спојување и стекнување се зголемија за 86 отсто во четвртиот квартал на 1,56 милијарди долари што е над очекувањата. Ова помогна да се зголеми нето добивката на банката на 10,4 милијарди долари од проектираните 9 милијарди долари.

Банката, исто така, објави пад од 1% и кај потрошувачките и кај деловните заеми во споредба со една година порано. Но, има забрзување на кредитниот раст, рече Барнум.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП