понеделник, 23 мај 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Microsoft“ и „Alphabet“ ја имаа својата најлоша недела од почетокот на пандемијата

„Microsoft“ и „Alphabet“ ја имаа својата најлоша недела од почетокот на пандемијата

Акциите на „Alphabet“ паднаа во петокот, при што матичната компанија на „Google“ продолжи да опаѓа од претходните денови. Ова доведе до најлошите неделни перформанси на берзата за гигантот од почетокот на пандемијата со Ковид-19, пишува „Bloomberg“.

Вредноста на хартиите од вредност се намали за 0,5% во текот на нејзината четврта последователна сесија со црвено. За оваа недела, падот беше 5,4% – најголем неделен пад од март 2020-та година. „Microsoft“ го заврши петочното тргување со раст од помалку од 0,1%, но за неделата успеа да се раздели со 6,6%.

Неделниот колапс дојде во време на скок на приносите на американските државни хартии од вредност, што изврши голем притисок врз компаниите со висок раст. Приносите на 10-годишните американски државни хартии од вредност се зголемија на околу 1,77% во петокот, што е највисоко ниво од јануари 2020-та година, по околу 1,4% во декември. Ова зголемување се смета за пречка за брзорастечките и релативно скапи акции, бидејќи тие ја намалуваат сегашната вредност на нивните идни профити.

Трговијата во петокот беше под влијание на најновиот извештај за работните места во САД, кој покажа пад на невработеноста и зголемување на платите.

На технолошки фронт во петокот, цената на акцијата на „Apple“ порасна за 0,1 отсто, на „Amazon.com“ падна за 0,4 отсто, а на „Meta Platforms“ за 0,2 отсто.

„iShares Expanded Tech-Software Sector ETF“ забележа пад од 8,8% за неделата, неговото најголемо повлекување од март 2020-та година.

За „Microsoft“ и „Alphabet“, тешкиот почеток на 2022-ра година доаѓа по една година во која двете компании се претставија особено добро. „Alphabet“ постигна раст на акциите од 65% во 2021-ва година, што е повеќе од двојно повеќе од растот од 27% на „Nasdaq 100 Index“. Цената на акцијата на „Microsoft“ порасна за повеќе од 50% во минатата година, десетта последователна година на раст, како и деветти последователен двоцифрен раст.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП