понеделник, 3 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКолку заработија најбогатите оваа година?

Колку заработија најбогатите оваа година?

Во 2022 година, 10-те најбогати луѓе во светот влегуваат со повеќе од 100 милијарди долари, според индексот на милијардери на Блумберг.

Некои од овие поединци, како Бил Гејтс и Џеф Безос, вредат 100 милијарди долари веќе некое време: Гејтс првпат ја достигна таа бројка во 1999 година, додека Безос тоа го направи во 2017 година. Но, повеќето други се новодојденци во клубот со 12 цифри, пишува CNBC.

Заеднички, 10-те најбогати имаат 402,17 милијарди долари повеќе на нивната сметка од претходната година.

  1. Илон Маск: 277 милијарди долари (+121 милијарди долари)
  2. Џеф Безос: 195 милијарди долари (+5 милијарди долари)
  3. Бернард Арно: 176 милијарди долари (+61 милијарди долари)
  4. Бил Гејтс: 139 милијарди долари (+7 милијарди долари)
  5. Лери Пејџ: 130 милијарди долари (+47 милијарди долари)
  6. Марк Цукерберг: 128 милијарди долари (+24 милијарди долари)
  7. Сергеј Брин: 125 милијарди долари (+45 милијарди долари)
  8. Стив Балмер: 122 милијарди долари (+41 милијарди долари)
  9. Лери Елисон: 109 милијарди долари (+29 милијарди долари)
  10. Ворен Бафет: 109 милијарди долари (+21 милијарди долари)

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП