недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАОва се најголемите и најмалите економии во светот (ИНФОГРАФИК)

Ова се најголемите и најмалите економии во светот (ИНФОГРАФИК)

Четири земји – САД, Кина, Јапонија и Германија – сочинуваат повеќе од половина од светската економија во однос на бруто домашниот производ (БДП). БДП на САД е повисок од вкупниот БДП на 170 земји.

Која е вистинската разлика меѓу економиите во светот? Во инфографикот и табелите подолу, може да се види БДП по земји во 2021 година, кои се добиени врз основа на податоците од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Со 22,9 трилиони долари, БДП на САД сочинува приближно 25% од глобалната економија. Уделот всушност значително се промени во последните 60 години. Финансиската индустрија, осигурување и недвижнини (4,7 трилиони долари) придонесуваат најмногу за економијата на земјата, а потоа следат професионалните и деловните услуги (2,7 трилиони долари).

Кинеската економија е втора на листата, со близу 17 трилиони долари БДП. Останува најголемиот светски производител на копроизведен челик, електроника и роботика, меѓу другото.

Најголемата европска економија е Германија, која извезува околу 20% од своите автомобили ширум светот. Во 2019 година, вкупната трговија сочинуваше речиси 90% од БДП на земјата.

Топ 10 најмали економии во светот

На другата страна на скалата се најмалите економии во светот според БДП, пред се земјите во развој и островските земји.

Со БДП од 70 милиони долари, Тувалу е најмалата економија во светот. Сместена помеѓу Хаваи и Австралија, најголемата индустрија во овој вулкански архипелаг се потпира на територијалните права на риболов.

Дополнително, земјата собира значителни приходи од својот веб-домен „.tv“. Помеѓу 2011 и 2019 година, тој заработуваше 5 милиони долари годишно од технолошки компании – вклучително и Twitch во сопственост на Amazon, а бизнисот сочинуваше приближно 7% од БДП на земјата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП