14 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Nestle“ го намалува својот удел во L’Oreal

„Nestle“ го намалува својот удел во L’Oreal

„Nestle“ објави дека ќе го намали својот удел во „L’Oreal“ на околу 20% со продажба на акции во вредност од 8,9 милијарди евра назад на францускиот бренд за козметика. На овој начин компанијата ќе го намали присуството во гигантот за убавина за прв пат по 7 години, пишува „CNBC“.

Со текот на годините, овој удел беше предмет на многу критики, а задржувањето на швајцарската компанија беше и финансиски и стратешки потег, дури и кога активистичкиот инвеститор Трет Поинт побара случајот да биде објавен во 2017-ма година.

Во обид да го намали својот удел во „L’Oreal“ на повеќе од 20 отсто, „Nestle“ се обрати до производителите на козметика пред два месеци, започнувајќи разговори во кои беа вклучени претседателите на двете компании, според извор запознаен со процесот.

„Nestle“ вели дека ќе поседува 20,1% од „L’Oreal“ по договорот, што е повеќе од 23,3% порано. Во исто време, козметичката марка ќе откупи 4% од својот капитал.

„L’Oreal“, која плаќа 400 евра по акција, тврди дека договорот има зајакнувачки ефект врз заработката по акција од повеќе од 4% за целата година. Компанијата ќе плаќа и во готово и во долгови.

Како резултат на трансакцијата, која се очекува да биде завршена во наредните денови, семејството Бетанкур Маерс ќе го зголеми својот удел на 34,7% од 33,3%, но нема да мора да поднесе понуда за преземање, како што обично се бара за трансферот на прагот на сопственост на една третина од капиталот.

Акциите на „L’Oreal“ ја завршија седницата во средата со пораст од 3,96% на 424,8 евра, а на „Nestle“ со пораст од 0,1% на 121,9 швајцарски франци.

Производителот на пакувана храна рече дека одборот одлучил да откупи 20 милијарди швајцарски франци (21,6 милијарди долари) во акции помеѓу 2022-ра и 2024-та година, додавајќи дека ќе ја прилагоди програмата доколку направи големи аквизиции.

„Nestle“ откри дека ќе го прекине тековниот план за откуп до крајот на годината, откако ќе купи 12,7 милијарди швајцарски франци, или речиси две третини од обемот на програмата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП