петок, јануари 21, 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЗаборавете на приватноста - камерите на новите телефони постојано ќе ве снимаат

Заборавете на приватноста – камерите на новите телефони постојано ќе ве снимаат

Од следната година, новиот процесор на „Qualcomm“ ќе им овозможи на камерите секогаш да го скенираат вашето лице, дури и кога не го користите телефонот.

„Предната камера на вашиот телефон секогаш безбедно ќе го бара вашето лице, дури и ако не го допирате или да го кренете телефонот за да го разбудите“.

На овој начин, потпретседателот на „Qualcomm Technologies“, Џад Хип, ги претстави новите можности на камерата која секогаш ќе биде вклучена, која ќе биде придвижувана од новиот чипсет „Snapdragon 8 Gen 1“.

Чипсетот ќе биде достапен во премиум „Android“ телефоните на почетокот на следната година.

Во зависност од кој агол гледате на неа, таа изјава може да биде интересна и возбудлива или застрашувачка. За „Qualcomm“, новата функција ќе обезбеди нови опции за користење, како што е можноста да го стартувате или отклучите телефонот без да го кревате или веднаш да го заклучите кога веќе нема да ви го гледа лицето.

Но, за оние кои се плашат дека модерната технологија се користи за да се наруши нашата приватност, информацијата за камерата на телефонот која секогаш снима дури и кога не ја користиме, звучи како кошмар.

Целта на „Qualcomm“ со оваа функција е да го отклучи телефонот секогаш кога ќе го погледнете, дури и ако само лежи на маса или се полни. Не треба да го кревате, да го допирате екранот или да изговарате гласовна команда – ќе се отклучува кога камерата ќе го види вашето лице.

Компанијата тврди дека оваа функција го прави вашиот телефон побезбеден, бидејќи уредот автоматски се заклучува кога веќе не го гледа вашето лице или открива дека некој гледа преку вашето рамо и зјапа во вашите групни разговори.

Постои можност некои производители на телефони, кои ќе го користат чипот „Snapdragon 8 Gen 1“, дури и да не ја овозможат оваа функција на хардверско ниво. Компаниите како „Samsung“, „OnePlus“ и „Xiaomi“ можат да приспособат кои функции се овозможени на нивните телефони, а кои не.

Можеби корисниците сега ќе почнат да ставаат леплива лента на камерите на нивните паметни телефони, како што многумина веќе прават со камерите за лаптопи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП