понеделник, 8 август 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Remy Cointreau“ ја зголеми својата прогноза за профит по одлични шест месеци

„Remy Cointreau“ ја зголеми својата прогноза за профит по одлични шест месеци

Компанијата за алкохолни пијалоци „Remy Cointreau“ ја зголеми својата годишна прогноза за добивка по подобро од очекуваното полугодие, што беше поддржано од силната побарувачка за врвен коњак во Кина, САД и Европа. Ова ја зголеми цената на акцијата на рекордно високо ниво во петокот, пренесува „Reuters“.

Извршниот директор Ерик Вејл им рече на новинарите дека групата имала „охрабрувачки“ почеток во третиот квартал во Кина благодарение на силната продажба за време на настанот за онлајн шопинг „Ден на осамените срца“ и фестивалот во средината на есента.

Само продажбата околу „Lonely Hearts“ изнесува 10% од годишната продажба на „Remy Cointreau“ во Кина.

Производителот на коњак „Remy Martin“ и ликерот „Cointreau“ изјавија дека сега очекуваат „многу силен“ органски раст на тековната оперативна добивка за финансиската 2021/22 година.

Дополнително, компанијата останува уверена дека ќе има подобри резултати на пазарот на алкохолни пијалоци и ја потврди својата прогноза за силен органски раст на годишната продажба.

Пандемијата Ковид-19 уште повеќе го притисна „Remy“ на поскап алкохол со цел да ги зголеми долгорочните профитни маржи. Пандемијата ги пренасочи потрошувачите кон премиум пијалоци, домашна потрошувачка, коктели и е-трговија, рече Вале.

Запрашан да ја коментира пазарната консензус проценка за раст на органскиот оперативен профит од 24,7% и раст на продажбата од 24,5%, Вале рече: „Се чувствувам прилично удобно“ со проценката на продажбата, а проценката на профитот е малку внимателна“.

Акциите на „Remy“ утрото поскапеа за 8%, откако претходно достигнаа рекордно високо ниво од 204,20 евра по акција.

Поради повисоките трошоци за маркетинг и комуникации и потешката основа за споредба во втората половина, годишниот раст на профитот ќе се должи исклучиво на растот во првата половина, соопшти групата.

Тековната оперативна добивка на „Remy“ за шест месеци до крајот на 20-ти септември скокна за 104,5% на органска годишна основа на 212,9 милиони евра. Ова е над консензусната проценка на 22 аналитичари анкетирани од компанијата за 168,1 милиони евра.

Оперативната добивка на дивизијата за коњак „Martin“ на „Remy“, која сочинува речиси 90% од добивката на групацијата, достигна 188,1 милиони евра, што претставува раст од 101,9% на органска основа. „Remy“ веќе пријави органски скок од 52% во продажбата за првата половина од годината. Ова се должи на силно закрепнување во баровите и рестораните, бидејќи ограничувањата поради Ковид-19 се олеснети низ целиот свет, а домашната потрошувачка останува одржлива.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП