среда, јануари 19, 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЧија е месечината или - кој може да собира руда од астероидите?

Чија е месечината или – кој може да собира руда од астероидите?

Дали е дозволено да се поставува нуклеарно оружје на небесните тела? Што ако дојде до судир на сателити или конфликт на астронаути? Вселенскиот закон се занимава со овие прашања. Меѓутоа, прописите на вселенското право вклучуваат многу активности на Земјата, без кои не можеме да го замислиме секојдневниот живот.

Многу правни факултети ширум светот го вклучија полето на вселенското право во нивните програми. Оваа област на меѓународното јавно право е исто така важно за државите кои немаат капацитет да испраќаат луѓе и сателити во вселената.

Уште од Студената војна, вселената е место на конкуренција и демонстрација на превласт во Технолошкиот договор за Месечината од 1979 година, кој забранува какви било комерцијални активности на нашиот сателит и другите небесни тела, но тој не беше потпишан од водечките вселенски сили – Русија, Кина, САД и Индија. Земјите кои имаат пари ќе можат да набавуваат суровини и од други небесни тела.

„Националната вселенска политика за 2020 година многу експлицитно вели дека вселената е нова воена арена. Исто така, таа стратегија вели дека Американците ќе се вратат на Месечината во средината на 20-тите години од овој век и ќе испратат човек на Марс во 30-тите години.

Договорот за Месечината од 1979 година забранува каква било комерцијална активност на нашиот сателит и другите небесни тела, но тој не е потпишан од водечките вселенски сили – Русија, Кина, САД и Индија. Земјите кои имаат пари ќе можат да набавуваат суровини и од други небесни тела.

Еден помал астероид има суровини во вредност од околу 300 милијарди долари. Така, тие велат дека сите астероиди кои ќе бидат достапни во догледна иднина, доколку се развие систем за екстракција на кобалт, никел, бакар, злато… дека ќе вреди околу 700 квинтилиони. Тоа би било како секој човек да има 95 милијарди долари. Тоа е таа сума во прашање и едноставно би се отфрлила можноста државите доброволно да се откажат од таквите ресурси.

Меѓународното вселенско право е создадено за да се намалат тензиите за време на вртоглавата вселенска трка меѓу Советскиот Сојуз и САД. Во иднина ќе мора да се почитува принципот на мир и соработка меѓу државите за да опстанеме како цивилизација.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,744фановиЗаследи
2,161следбенициЗаследи
1,419следбенициЗаследи