сабота, 30 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСеверна Македонија со пад од четири места на ранг листата за корупција...

Северна Македонија со пад од четири места на ранг листата за корупција на Global Risk Profile

Четвртото издание на Global Corruption Index (GCI) опфаќа 196 земји и територии и дава сеопфатен преглед на состојбата на корупцијата низ светот врз основа на 43 варијабили.

Резултатите од земјата се претставени на скала од 0-100, каде што 0 одговара на најмалиот ризик, а 100 одговара на највисокиот ризик.

Нашата земја се наoѓа на 85. место на листата и во однос на 2020 година бележи пад од шетири места.

Во однос на земјите од Западен Балкан, Македонија е помалку корумпирана. Црна Гора на 89 место, Србија на 92, Косово 122  Албанија 125 и Босна и Херцеговина на 131 место.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП