петок, јануари 28, 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„BP“ ја зголемува својата програма за откуп за 1,25 милијарди долари

„BP“ ја зголемува својата програма за откуп за 1,25 милијарди долари

Нафтената компанија „BP“ соопшти дека ќе ја зголеми својата програма за откуп на акции за 1,25 милијарди долари, користејќи ги приходите од зголемувањето на цените на енергијата за да привлече инвеститори кои се разочарани од нафтата и гасот.

Последната од главните западни нафтени компании што известуваше за третиот квартал, „BP“ во голема мера го следеше примерот, најавувајќи силен раст на профитот од претходната година. По години на ниски приноси, индустријата го насочува најголемиот дел од вишокот пари на откуп и дивиденди.

Ова ги радува инвеститорите, кои се повеќе се загрижени за климатските промени, но недостатокот на инвестиции во ново производство придонесува и за актуелната глобална енергетска криза.

„Бизнисот работи многу добро и максимално ги користи цените. На инвеститорите се повеќе им се допаѓаат плановите и стратегијата што ги имаме“, рече извршниот директор Бернард Луни.

Прилагодената нето добивка на „ВР“ во третиот квартал изнесуваше 3,32 милијарди долари од 86 милиони долари една година порано. Компанијата со седиште во Лондон ги надмина просечните проценки на аналитичарите од 3,01 милијарди долари. Оперативните парични текови пораснаа поскромно, пораснаа на 5,98 милијарди долари од 5,2 милијарди долари пред една година.

Компанијата веќе ја заврши програмата за откуп од 1,4 милијарди долари објавена во третиот квартал. Дополнителен откуп од 1,25 милијарди долари ќе се случи пред да бидат објавени резултатите за четвртиот квартал, се вели во соопштението.

Ако цената на нафтата Брент остане над 60 долари за барел, „ВР“ соопшти дека ќе може да откупи акции за 4 милијарди долари и да ја зголеми дивидендата за 4 отсто годишно.

Компанијата искористи дел од дополнителните пари за да ги отплати своите долгови, кои се зголемија на почетокот на 2020-та година откако цените пропаднаа поради глобалната пандемија. На крајот на кварталот, нето долгот на компанијата изнесува 31,97 милијарди долари наспроти 32,71 милијарди долари на крајот од претходните три месеци.

За разлика од конкурентските нафтени компании, „ВР“ не е инфериорен кога станува збор за капиталните расходи. Компанијата ќе го задржи својот буџет од 13 милијарди долари следната година без да се менува од претходните упатства. Компанијата останува „многу фокусирана на капиталната дисциплина“, рече Луни.

„TotalEnergies“, „Exxon Mobil“ и „Chevron“ ветија дека ќе ги зголемат инвестициите следната година, иако од историски ниски нивоа. „Royal Dutch Shell“, исто така, навести дека буџетот за капитални расходи ќе се зголеми следната година поради фактот што нејзиниот нето долг паѓа далеку под самонаметнатиот праг од 65 милијарди долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП