среда, јануари 19, 2022
ПочетнаКОМПАНИИПрофитот на „BNP Paribas“ се зголеми за една третина во кварталот

Профитот на „BNP Paribas“ се зголеми за една третина во кварталот

Најголемиот француски доверител на берзата, „BNP Paribas“, објави подобра од очекуваната заработка во третиот квартал, бидејќи ги намали резервите за кредитни загуби поради пандемијата и забележа силен раст на тргувањето со акции.

Како и неговите американски и европски ривали, „BNP Paribas“ напредува во услови на економско закрепнување, ослободувајќи готовина одвоена за да поднесе загуби поради пандемијата.

„BNP Paribas“ извести за зголемување од 32,2% на нето добивката на годишна основа до 2,50 милијарди евра, надминувајќи ја просечната прогноза од 2,23 милијарди евра во истражувањето меѓу аналитичарите на „Refinitiv“.

Приходите се зголемија за 4,7% до 11,40 милијарди евра на годишна основа, над очекуваните 11,22 милијарди евра на аналитичарите, а расходите за управување со ризик што ги одразуваат резервациите за лоши заеми се намалија за 43,3%.

„BNP Paribas“, која минатата година ја купи британската „HSBC“ за да стане најголемата европска банка за средства, исто така рече дека ќе започне програма за откуп од 900 милиони евра на 1-ви ноември.

Во своето корпоративно и инвестициско банкарство, заемодавачот има корист од силниот раст на тргувањето со акции, при што приходите скокнаа за 79,3% на годишно ниво.

Сепак, приходите на одделот за фиксен приход, валута и стоки се намалија за 28% по падот од 43% во вториот квартал.

„Во помрачен контекст, активноста на потрошувачите е послаба на каматните стапки и на девизните пазари, но останува силна на пазарите на стоки“, се вели во соопштението на „BNP Paribas“.

Приходите од одделот за меѓународни финансиски услуги, кој вклучува управување со средства и богатство, меѓународно банкарство на мало и осигурување, се намалија за 3% на годишно ниво, како одраз на послаб придонес од осигурителниот бизнис, објави „BNP Paribas“.

Акциите на банката пораснаа за 33% во оваа година во споредба со растот од 36,53% на индексот „Stoxx Europe 600 Banks“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,744фановиЗаследи
2,161следбенициЗаследи
1,419следбенициЗаследи