вторник, 17 мај 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНаскоро апликациите за „Android“ ќе може да се користат и на „Windows“

Наскоро апликациите за „Android“ ќе може да се користат и на „Windows“

Уште кога „Microsoft“ објави во јуни дека „Windows 11“ ќе има поддршка за „Android“ апликации, многу корисници со нетрпение чекаа да ја испробаат оваа нова опција. Сепак, не пристигна заедно со новиот оперативен систем, чија дистрибуција започна пред 10 дена.

Учесниците на „Windows Insider“, кои го тестираат софтверот пред да стане официјално достапен, ќе ја тестираат оваа опција во наредните месеци, додека сликите од екранот што се појавија на Интернет (ја прикажуваат апликација „WeChat“ што работи на компјутер) што потврдуваат дека оваа опција дефинитивно пристигнува.

Кога ќе стане достапна, функцијата наречена „Multi-instance support“ за „Windows 11“ треба да биде од голема корист за секој за кого мултитаскингот е важен дел од работата, бидејќи веќе нема да мора да работи само со една апликација отворена на неговиот екран, туку со повеќето од нив истовремено, пишува „XDA Developers“.

Сепак, сѐ уште не е познато кои се целосните можности на оваа опција, ниту дали самите апликации ќе треба да бидат специјално програмирани за да имаат поддршка за користење на оваа опција.

Кога опцијата ќе започне да се користи, апликациите за „Android“ што работат на „Windows“ ќе се користат како и сите други апликации за „Windows“. Ова значи дека ќе имаат поддршка за користење на глувчето, тастатурата и тачпадот, а корисниците исто така ќе можат да ги додаваат во „Start“ менито или во таскбарот.

Засега, единственото нешто што сѐ уште не е познато е дали „Android“ апликациите што работат на „Windows“ ќе можат да ја користат веб-камерата на компјутерот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП