среда, јануари 19, 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Газпром“ размислува за повисоки цени за извоз во Европа и Турција

„Газпром“ размислува за повисоки цени за извоз во Европа и Турција

„Газпром“ ги зголеми своите очекувања за цената на извозот на природен гас за 2021-ва година и во исто време изрази претпазливост за обемот што може да го испорача во позадина на продлабочената енергетска криза во Европа, пишува „Bloomberg“.

Рускиот гасен гигант, најголемиот снабдувач на гориво во Европа, повтори дека консолидацијата на домашните акции е нејзиниот врвен приоритет. Само по пополнување на сопствените капацитети за складирање гас до крајот на октомври, компанијата ќе размисли за потенцијално зголемување на извозот во Европа, пренесуваат „Wood & Co.“ и „BCS Global Markets“ во одделни коментари во вебинарот со директорите на „Газпром“.

Руската компанија за гас ја зголеми прогнозата за извозни цени во Европа и Турција за цела година на опсег помеѓу 295 и 330 долари за 1.000 кубни метри, изјави Илдар Давлетшин, шеф за анализа на Русија во „Wood & Co.“, Мич Џенингс, виш аналитичар во московскиот институт „Sova Capital“, го наведе истиот опсег на цени. Ревидираните прогнози на „Газпром“ за просечните цени во регионот се добра вест за инвеститорите во компанијата, бидејќи тоа е сигнал за повисоки дивиденди во иднина.

„Wood & Co.“ и Sova Capital“, исто така, тврдат дека „Газпром“ ја одржува својата конзервативна прогноза за снабдување преку цела година со Европа и Турција од 183 милијарди кубни метри.

Енергетската криза, која ја зафаќа Европа поради ограничената понуда, исцрпена од зголемената побарувачка, го загрозува економското закрепнување на регионот поради зголемените трошоци за бизнисот и домаќинствата и забрзувањето на инфлацијата. Затоа, претпазливоста на „Газпром“ во снабдувањето може да разочара некои трговци и шефови на држави, кои се надеваа на итно зголемување на понудата.

Рускиот претседател Владимир Путин рече дека извозот од земјата во Европа може да достигне рекорд во 2021-ва година, но не наведе количини или кога снабдувањето може да почне да се зголемува.

Не е невообичаено „Газпром“ да прави претпазливи прогнози за снабдувањето поради фактот што неговата продажба зависи од времето и во Русија и во странство. Меѓутоа, во последниве денови, компанијата постојано повторува дека ги исполнува сите договорни обврски и ќе се стреми да го зголеми извозот секогаш кога е можно.

Аналитичарите велат дека „Газпром“ гледа на долгорочни договори и цени како на алатка што може да и помогне на Европа да ги ублажи ефектите од екстремната нестабилност.

Џенингс од „Sova Capital“ рече дека компанијата може да размисли за враќање на индексираната цена на гасот во нафтата во некои договори, „бидејќи купувачите можеби сакаат помала нестабилност на цената“.

Во исто време, порастот на цените на бензинот во Европа е веќе сигнал за рекордни дивиденди за „Газпром“. Претходно оваа година, „BCS“ предвиде дека дивидендите што би ги платил гасниот гигант за 2021-ва година може да надмине 40 рубли (56 центи) по акција, двојно повеќе од претходните рекордни дивиденди во 2018-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП