петок, 7 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„ASOS“ очекува остар пад на профитот поради проблеми со снабдувањето

„ASOS“ очекува остар пад на профитот поради проблеми со снабдувањето

Британскиот онлајн моден трговец „ASOS“ предупреди во понеделникот дека логистичките трошоци и прекините во синџирот на снабдување може да го намалат профитот за 2022-ра година за повеќе од 40% и објави дека извршниот директор Ник Битон веднаш поднесува оставка.

Акциите на „ASOS“, кој продава брза мода за тинејџери и млади, по вестите паднаа за 14%, откако оваа година паднаа за повеќе од 40%.

Битон беше дел од „ASOS“ 12 години, вклучувајќи шест како извршен директор. Компанијата рече дека неговото итно заминување ќе и помогне да најде нов лидер за да го забрза нејзиниот меѓународен раст.

„Гледајќи напред, иако нашите перформанси во следните 12 месеци најверојатно ќе бидат ограничени поради нестабилноста на побарувачката и притисокот од глобалниот синџир на снабдување и трошоци, ние сме убедени во нашата способност да искористиме значајни можности во иднина“, рече главниот оперативен и финансиски директор Мет Дан, кој ќе ја преземе функцијата извршен директор додека не се најде нов.

Компанијата, чија фискална година започнува во септември, објави зголемување од 36% на прилагодената добивка пред оданочување за 2020-2021 година на 193,6 милиони фунти (264 милиони американски долари) како резултат на поттик од пандемијата кога потрошувачите купуваа облека за дома, не за излегување, од кои мал дел подоцна беа вратени.

Компанијата рече дека пониската стапка на поврат доведе до „ветер на Ковид-19“ од 67,3 милиони фунти.

Зголемените тензии, „ASOS“ рече дека проблемите со синџирот на снабдување, кои влијаат на движењето на контејнери и камиони низ целиот свет поради пандемијата, ќе продолжат и во првата половина на фискалната 2021-2022 година, што ќе доведе до подолго складирање и ограничени испораки од партнерските брендови.

„ASOS“, исто така, рече дека очекува повисоки такси за внатрешен превоз, дополнителни царински давачки по Брегзит, повисоки меѓународни трошоци за испорака и инфлација на работната сила.

Аналитичарите од „Jefferies“ рекоа дека просечната точка на новите упатства за прилагодена добивка за 2021-2022 година од 110 на 140 милиони фунти е 35% под сегашниот консензус од 193 милиони фунти.

„Иако многу од ветровите се разбирливи и, се надеваме, минливи, се сомневаме дека инвеститорите ќе имаат потешкотии да им веруваат на среднорочните цели“, велат од „Jefferies“.

Акциите на „АЅОЅ“, кои се тргуваа со 2553 пени во понеделникот, веќе го избришаа растот постигнат за време на пандемијата, кога луѓето се свртеа кон купување преку Интернет. На крајот на февруари минатата година, нивната вредност достигна 2997 пени.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП