сабота, 30 септември 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„Micron“ очекува пад на побарувачката за чипови поради недостаток на други компоненти

„Micron“ очекува пад на побарувачката за чипови поради недостаток на други компоненти

Производителот на мемориски чипови „Micron Technology“ прогнозира приходи за тековниот квартал, кои се покажаа под очекувањата на аналитичарите.

Компанијата, исто така, предупреди дека продажбата на нејзините мемориски чипови ќе се намали на краток рок, бидејќи нејзините производители на компјутери се соочуваат со недостаток на други компоненти.

Цената на акцијата на подизведувачот на „Apple“, кој исто така тврди дека се бори со недостаток на некои компоненти во синџирот на снабдување, падна за речиси 4% за време на тргувањето во последниот берзански ден.

Компанијата произведува „NAND“ мемориски чипови кои се користат на пазарот за складирање на податоци, како и „DRAM“ мемориски чипови кои се широко користени во центрите за податоци, персоналните компјутери и други уреди.

„Micron“, еден од најголемите снабдувачи на мемориски чипови во светот, вели дека очекува продажбата на двата полупроводници постојано да опаѓа на краток рок.

„Некои корисници на компјутери ги прилагодуваат своите набавки поради недостаток на компоненти без меморија потребни за комплетирање на компјутерите“, рече извршниот директор Санџај Мехотра. „Очекуваме прилагодувањата за клиентите во голема мера да се решат во наредните месеци“, додаде тој.

Прашањето околу „Micron“ е дали индустријата за мемориски компоненти влегува во долг пад или ќе се соочи со поскромен пад на побарувачката, што ќе се прилагоди релативно брзо, вели аналитичарот на „Wedbush“, Метју Брајсон.

Иако коментарите на „Micron“ го поддржуваат последното тврдење, Брајсон вели дека очекува поконкретни податоци да го поддржат тој резултат.

„Micron“ предвидува приход од 7,65 милијарди долари, плус или минус 200 милиони долари, за тековниот квартал. Просечната прогноза на аналитичарите е 8,75 милијарди долари, според „Refinitiv“.

Покрај тоа, компанијата очекува прилагодена заработка по акција од 2,10 долари, плус или минус 10 центи, што е под прогнозата од 2,33 долари по акција.

Во четвртиот квартал, кој заврши на 2-ри септември, „Micron“ заработи 2,42 долари по акција на прилагодена основа, над очекувањата на аналитичарите од 2,33 долари по акција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП