четврток, 19 мај 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Microsoft“ објави откуп на акции до 60 милијарди долари

„Microsoft“ објави откуп на акции до 60 милијарди долари

Американскиот технолошки концерн „Microsoft“, најголемиот светски производител на софтвер, го назначи претседателот и главен правен директор Бред Смит за потпретседател и ја претстави новата програма за откуп на акции во вредност од 60 милијарди долари.

Смит, кој се приклучи на Мајкрософт во 1993-та година и стана генерален советник во 2002-ра година, ќе продолжи да поднесува извештај до претседателот и извршен директор Сатја Надела, се вели во соопштението од компанијата со седиште во Редмонд. Новата улога на Смит го прави потпретседател на компанијата, а не во управниот одбор и нема да стане директор, објаснија  од „Microsoft“.

Во последните години, Смит го надгледуваше проширувањето на листата на Мајкрософт за политички, владини и правни прашања, вклучително и односи со странски влади како Кина, политички донации и програми за проширување на широкопојасниот интернет во руралните области. Тој е исто така познат претставник на визијата на „Microsoft“ за одржливост, имиграција, право на глас, плаќања на пребарувачите и приватност на податоците.

Смит, кој со години работеше на решавање на споровите за антимонополски спорови на „Microsoft“ низ целиот свет, досега помагаше компанијата да не биде засегната од новиот бран регулаторна контрола што ги погоди конкурентите како „Alphabet Inc“ и „Amazon.com Inc“.

Откако Надела го презеде кормилото на „Microsoft“ во 2014-та година, тој го оживеа лидерството на компанијата во технолошката индустрија со тоа што го прерасна во клучни бизниси како што се облак за компјутери, мобилни апликации и вештачка интелигенција.

Ова и даде пазарна вредност на компанијата од 2,2 трилиони долари и и помогна да продолжи да акумулира повеќе од 130 милијарди долари во готово, кои ги користи за финансирање на набавки и зголемување на дивидендите и откупите.

Новата програма за откуп нема датум на истекување и може да биде прекината во секое време. Акциите на компанијата се зголемија за 35% во 2021-ва година, што ја прави втората по големина јавна компанија по пазарна капитализација.

Претходниот план за откуп на акциите на „Microsoft“, претставен во септември 2019-та година, беше за 40 милијарди долари.

Исто така, компанијата ја зголеми кварталната дивиденда за 6 центи на 62 центи по акција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП