петок, 27 мај 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Samsung“ гради локален ланец на добавувачи на чипови со серија инвестиции

„Samsung“ гради локален ланец на добавувачи на чипови со серија инвестиции

Јужнокорејскиот развивач на технологија „Samsung Electronics“ развива мрежа од добавувачи на чипови и суровини во Јужна Кореја со инвестирање во најмалку девет компании како дел од напорите да се спречи удар врз трговскиот конфликт меѓу Сеул и Токио или конфликтот САД-Кина.

„Samsung“ инвестираше вкупно 276,2 милијарди вони (238 милиони американски долари) во девет средни компании од минатото лето. Инвестициската серија е во голема спротивност со релативно малата инвестиција на „Samsung“ во добавувачи пред јули 2020-та година.

Сите девет компании се средни претпријатија кои добро се развиваат во одредени области. „Samsung“ се здоби со акции помали од 10% во секоја компанија, главно преку купување на новоиздадени акции. Многу од овие компании имаат намера да ги користат средствата за истражување и развој.

Осум од компаниите се наведени, додека една од нив е подружница на котирана компанија.

Инвестициската серија започна со „Soulbrain“, снабдувач на водород флуорид што се користи во производството на чипови, кој доби 24,9 милијарди вони во јули 2020-та година, и „KCTech“, развивач на системи за полирање плочи, на кои им беше вбризгано 20,7 милијарди вона во ноември.

„Samsung“, исто така, се здобива со акции во компании кои се занимаваат со особено популарни суровини, инвестирајќи 43 милијарди вони во март во „Fine Semitech“, која произведува заштитни материјали за фотомаски, и 21 милијарди вони минатиот месец во „DNF“, компанија за гравирање на материјали.

„Со зајакнување на нашите односи со широк спектар на компании, ние се стремиме да го направиме нашиот бизнис со полупроводници поконкурентен“, рече „Samsung“.

Една од причините за зголемената инвестициска активност е поврзана со меѓународните спорови, кои ги замаглија изгледите за бизнисот со чипови.

Кога Јапонија воведе ограничувања за извоз на одредени материјали за чипови наменети за Јужна Кореја во јули 2019-та година, локалните компании го сфатија ризикот од јапонска зависност.

Продавачите на чипови во Јужна Кореја веќе се шират. Од 14 програмери избрани од страна на „eBest Investment and Securities“ како особена корист од политиката на Сеул, 13 компании со податоци за претходната година објавија раст на приходите од 39% за првата половина од оваа година, надминувајќи ги 17-те проценти за сите компании од јужнокорејската компанија.

„Compatriot SK Hynix“ и други компании преземаат слични чекори, создавајќи единици за производство на материјали во рамките на нивните групи.

Јужнокорејските производители ги престигнаа своите јапонски конкуренти како лидери во мемориските чипови и „LCD“ екрани. Но, снабдувачите сѐ уште се во фаза на развој кога станува збор за опрема и материјали за кои е потребна софистицирана технологија и години на истражување и развој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП