среда, јануари 19, 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАApple на крајот на годината ќе започне со скенирање фотографии на корисниците...

Apple на крајот на годината ќе започне со скенирање фотографии на корисниците на iPhone и iPad

Apple ќе ги споредува фотографиите со достапните бази на податоци за фотографии од насилство врз деца, и доколку се најде таква содржина, веднаш ќе ја извести полицијата.

Apple во иднина ќе скенира фотографии од корисници на iPhone и iPad во потрага по насилство и сексуална злоупотреба на деца. Со овој потег, кој сигурно ќе ги загрижи некои корисници на нивните уреди и борци за заштита на приватноста, сакаат да ги заштитат децата од предатори и да го ограничат ширењето на таква содржина преку интернет. Исто така, во соопштението за печатот, тие нагласија дека оваа амбициозна програма ќе се развива и проширува со текот на времето, се со цел да се заштитат најмладите.

Во некои случаи, Apple дури ќе може да ги декриптира и анализира фотографиите за да добие доказ дека тие навистина се фотографии од физичка или сексуална злоупотреба. Тоа ќе функционира само за оние корисници кои објавиле големи количини фотографии на iCloud што одговараат на достапните бази на податоци за фотографии со насилство за деца. Фотографиите ќе бидат скенирани на самите уреди, а директорот за приватност на Apple, Ерик Нојеншвандер, рече дека системот е дизајниран да препознава фотографии на деца од Националниот центар за исчезнати деца и деца жртви на насилство.

Apple нема да ги извести луѓето на чии уреди / iCloud се пронајдени такви фотографии, туку веднаш ќе ги суспендира нивните профили, и ќе ја извести полицијата за оваа содржина.

Покрај тоа, Apple ќе имплементира безбедносни механизми во својата апликација за комуникација iMessage, кои ќе користат машинско учење за да ги анализираат прилозите за да идентификуваат сексуално експлицитни фотографии на телефони кои ги користат малолетници, или за кои се користат алатки за родителска контрола. Кога технологијата ќе открие дека малолетници испраќаат или примаат фотографии и видеа на кои се прикажани интимни делови од телото, тие фотографии ќе бидат замаглени и ќе се прикаже предупредување на екранот. Ако детето навистина одлучи да ја види таквата содржина или да ја испрати на други корисници, истата порака ќе биде проследена до родителите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,744фановиЗаследи
2,161следбенициЗаследи
1,419следбенициЗаследи