четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јули 2021

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јули 2021

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.07 – 30.07.2021 година вкупниот промет изнесувал 1.067.030.168 денари и е намален за 31,14 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 483.320.024 денари и е намалено во однос на јуни за 10,24 отсто кога изнесувало 538.444.769 денари. Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 456.228.265 денари и обврзници во вредност од 27.091.759 денари.

Блок трансакциите во јули изнесувале 583.710.144 денари и се намалени за 42,26 отсто во однос на јуни.

Бројот на трансакции во јули изнесувал 1.320 и е намален за 6,45 отсто во однос на јуни кога изнесувал 1.411.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за јули се на Комерцијална банка АД Скопје, следи Реплек АД Скопје и третото место го зазема Алкалоид АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за јули 2021 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП