четврток, 6 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИАмериканските фармацевтски компании плаќаат 26 милијарди долари за опиоидната криза

Американските фармацевтски компании плаќаат 26 милијарди долари за опиоидната криза

Заради нивната улога во опиоидната криза во Соединетите држави, производителoт „Јohnson and Johnson“ (J&J) и три американски веледрогерии постигнаа вонсудска спогодба за решавање на случаи што потенцијално би можеле да ги чинат стотици милијарди долари, пренесува „Reuters“.

Фармацевтските дистрибутери „McKesson“, „Cardinal Health“ и „AmerisourceBergen“ ќе платат вкупно 21 милијарда долари, додека „Ј&Ј“ ќе плати 5 милијарди долари, изјави извор запознат со ова прашање.

Во тужбата се тврди дека со препишување и дистрибуција на лекови против болки во опиоидите, производителите и трговците со лекови придонеле повеќе од 450.000 Американци да умрат од предозирање со лекови од 1997-ма до 2018-та година. Како резултат на тоа, има повеќе од 3.000 случаи.

По долгогодишни преговори со пет држави, компаниите се подготвени да направат официјално соопштение, објави „Bloomberg“, повикувајќи се на оние кои сакаат да останат анонимни. Повеќе од 40 држави најверојатно ќе го потпишат договорот – други се очекува да го отфрлат договорот во прилог на продолжување на постојните судски процеси.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП