петок, 27 мај 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСекоја втора личност во светот е осиромашена поради пандемијата

Секоја втора личност во светот е осиромашена поради пандемијата

Приходите на секоја втора личност во светот се намалила поради коронавирусот. Жителите на земјите со ниски примања се особено сериозно погодени од намалувањето на работните места, се вели во студијата на „Gallup“.

Институтот со седиште во САД проучувал 300.000 луѓе од 117 земји од целиот свет. Половина од вработените заработија помалку поради ограничувањата поврзани со коронавирусот.

Тоа е еднакво на 1,6 милијарди погодени ширум светот, забележува „Gallup“.

Овие стапки се движат од 76 проценти во Тајланд до 10 проценти во Швајцарија, се вели во студијата.

Во Боливија, Мјанмар, Кенија, Уганда, Индонезија, Хондурас и Еквадор, повеќе од 70 проценти од испитаниците изјавиле дека добиваат помалку отколку пред глобалната криза предизвикана од Ковид-19. Во Соединетите држави учеството на луѓето чии приходи опаднале е 34 проценти.

Кризата од Ковид-19 ги ​​погоди работниците ширум светот, но особено жените, кои се презаситени во ниско платените сектори како што се продажба, туризам и услуги за храна.

Студија на невладината организација „Oxfam“ покажува дека жените ширум светот изгубиле 800 милијарди долари приходи поради пандемијата.

Покрај тоа, повеќе од половина од анкетираните изјавиле дека привремено престанале да работат, правејќи околу 1,7 милијарди луѓе ширум светот. Во 57 земји, вклучувајќи ги Индија, Зимбабве, Филипини, Кенија, Бангладеш и Салвадор, повеќе од 65 проценти од испитаниците изјавиле дека привремено престанале да работат. Развиените земји со високи примања се помалку погодени. Помалку од 1 од 10 лица во Австрија, Швајцарија и Германија престанаа да работат привремено. Во САД, таа бројка е 39 проценти, покажува истражувањето.

Покрај тоа, секој трет го изгубил своето работно место или приватниот бизнис, што значи повеќе од 1 милијарда луѓе ширум светот. Овие бројки исто така варираат – од 3 проценти во Швајцарија и 13 проценти во САД, до над 60 проценти на Филипините, Кенија и Зимбабве.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП