вторник, 27 септември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Сбербанк“ очекува 1,1 милијарди долари профит од вештачката интелигенција

„Сбербанк“ очекува 1,1 милијарди долари профит од вештачката интелигенција

Вештачката интелигенција (AI) ќе и донесе на руската „Сбербанк“ меѓу 80 и 85 милијарди рубљи (1,05-1,11 милијарди долари) нето добивка во оваа година, изјави извршниот директор Герман Греф, според извештајот на руската новинска агенција „Интерфакс“.

Во 2020-та година, „Сбербанк“ планираше да оствари повеќе од 60 милијарди рубљи дополнителен профит преку употреба на вештачка интелигенција, изјави првиот заменик-претседател на одборот, Александар Веџакин.

Најголемата руска банка планира да ги искористи новите ИТ технологии во проширувањето на своите деловни активности во сектори фокусирани на потрошувачите.

Минатата година, нето добивката на „Сбербанк“ падна за 10 проценти, на 760,3 милијарди рубљи, како резултат на рефлектирачкиот скок на резервациите за лоши заеми од 412 милијарди рубљи, од 92,6 милијарди рубљи во 2019-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП