среда, 7 декември 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНАСА успешно ја тестираше најмоќната ракета во светот(ВИДЕО)

НАСА успешно ја тестираше најмоќната ракета во светот(ВИДЕО)

Американската вселенска агенција НАСА успешно ја тестираше најмоќната ракета во светот, наречена SLS (Space Launch System).

Моторите на оваа ракета работеа повеќе од осум минути, што е доволно време за ракетата да стигне од земјата до вселената.

SLS е дизајнирана да им овозможи на луѓето да патуваат на Месечината, за прв пат од 1972 година и е дел од проектот Артемис, кој беше лансиран од НАСА во 2017 година.

Ракетата има четири моќни RS-5 мотори и два бустери од страна, а јадрото што се користеше за тестот ќе се користи и за првиот вистински лет, закажан за крајот на годината.

Тоj е прикачен на рампата во вселенскиот центар „Стенис“, кој исто така се користеше за тестирање на ракетата Сатурн V – токму онаа во која мисијата Аполо патуваше на Месечината.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП