четврток, 21 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАНигеријката Нгози Оконџо-Ивеала - првата жена на чело на СТО

Нигеријката Нгози Оконџо-Ивеала – првата жена на чело на СТО

Нигеријката Нгози Онконџо-Ивеала денес стана првата жена на чело на Светската трговска организација (СТО).

Таа била единствената кандидатка благодарение на широкиот консензус, поддршката на Африканската унија и Европската унија.

„Нашата организација се соочува со многу предизвици, но работејќи заедно можеме да го направиме СТО посилно, поагилно и подобро прилагодено на денешницава“, рече таа.

Нгози Онконџо-Ивеала, 66, беше првата жена министер за финансии на Нигерија од 2003 до 2006 година и од 2011 до 2015 година, и за многу години, како експерт за развој, ги извршуваше највисоките позиции во Светска банка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП