понеделник, 23 мај 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАПристигнува "Black Friday"! Како американската шопинг хистерија стана "празник" и кај нас

Пристигнува “Black Friday”! Како американската шопинг хистерија стана “празник” и кај нас

Најупорните веќе имаат стратегии што и каде ќе купат на 27 ноември, на таканаречениот „black friday“. Навиката за купување започна во Соединетите Американски Држави и се слави на последниот четврток од ноември. Потоа се прошири низ целиот свет, а во Македонија последниве години се организира последните денови од ноември. И покрај моменталната епидемиолошка состојба, годинава, „black friday“ во нашата земја не се откажува, а најавени се и намалувања до 80 проценти.

Многу трговци практично го продолжија времето за попусти – некои целиот викенд, некои дури целата недела, додека некои го означија практично целиот ноември како месец на попустот.

Повеќето трговци веќе посочија колку попусти нудат на нивните веб-страници, додека многумина одамна започнаа да испраќаат билтени и пораки до своите верни клиенти за тоа колку попусти треба да очекуваат.

Има попусти практично на сè што можеби ќе ви треба. Според продавачите, многу граѓани внимателно планираат што ќе купат, затоа што, на пример, купувањето бела техника, спортска облека за целото семејство или мебел може да заштеди многу.

На пример, можете да заштедите до дваесет илјади дeнари за набавка на ТВ-приемник, додека може да ви останат околу 5.000 дeнари во паричникот за набавка на мобилen телефон, секако, сето тоа зависи од тоа за која марка и модел ќе се решите. Ако, на пример, планирате да купите машина за перење или електричен шпорет, можете да заштедите по 5 илјади дeнари или повеќе.

Намалени се и цените на облеката, обувките, елегантните чанти, но и садовите, мебелот, козметиката и разни хигиенски производи. Така, попусти од 20 до 70 проценти се нудат главно на облека, како и на чевли и чанти.

На пример, до 60 и 70 проценти има попусти на перници и ќебиња, до 50 насто на столици и клуб масички. Исто така, на пример, завесите се намалуваат, а има и душеци кои се намалени за 30 проценти, така што може во паричникот да ви остане добра сума на пари.

Во некои продавници, можете да добиете околу 50 проценти попуст на елегантни чанти и чевли. Исто така на палта, но и на спортска зимска облека.

Повеќето продавачи апелираат до клиентите да купуваат преку Интернет или барем да нарачуваат производи преку Интернет, а потоа да ги земат во продавниците, за да не се создадат гужви. Тие се обидуваат да ги почитуваат сите преземени мерки за борба против коронавирусот, но од друга страна и да си обезбедат приход, особено имајќи ја предвид послабата продажба во претходните месеци.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП