26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за август 2020

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за август 2020

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.08 – 31.08.2020 година вкупниот промет изнесувал 326.537.141 денари и е намален за 14,67 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 203.789.308 денари и е намалено во однос на јули за 41,49 отсто кога изнесувало 348.296.794 денари.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 192.245.108 денари и обврзници во вредност од 11.544.200  денари.

Блок трансакциите во агвуст изнесувале 122.747.833 денари и се зголемени за 257,11 отсто во однос на јули.

Бројот на трансакции во август изнесувал 865 и е намален за 34,42 отсто во однос на јули кога изнесувал 1.319.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за август се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи Алкалоид АД Скопје и третото место го зазема Макпетрол АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за август 2020 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП