14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јули 2020

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јули 2020

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.07 – 31.07.2020 година вкупниот промет изнесувал 382.669.81 денари и е намален за 14,16 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 348.296.794 денари и е намалено во однос на јуни за 1,79 отсто кога изнесувало 376.561.482 денари.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 344.870.372 денари и обврзници во вредност од 3.426.422 денари.

Блок трансакциите во јули изнесувале 34.373.025 денари и се намалени за 50,34 отсто во однос на јуни.

Бројот на трансакции во јули изнесувал 1.319 и е намален за 14,68 отсто во однос на јуни кога изнесувал 1.546.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за јули се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи Алкалоид АД Скопје и третото место го зазема Гранит АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за јули 2020 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП