26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јуни 2020

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јуни 2020

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.06 – 30.06.2020 година вкупниот промет изнесувал 445.771.892 денари и е намален за 6.36 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 376.561.482 денари и е намалено во однос на мај за 12,08 отсто кога изнесувало 428.308.574 денари.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 293.017.457 денари и обврзници во вредност од 61.626.272 денари.

Блок трансакциите во јуни изнесувале 69.210.410 денари и се зголемени за 44,98 отсто во однос на мај.

Бројот на трансакции во јуни изнесувал 1.546 и е зголемен за 7,66 отсто во однос на мај кога изнесувал 1.436.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за јуни се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи Алкалоид АД Скопје и третото место го зазема Макпетрол АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за јуни 2020 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП