петок, 27 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за мај 2020

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за мај 2020

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.05 – 31.05.2020 година вкупниот промет изнесувал 476.045.890 денари и е намален за 36.99 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 428.308.574 денари и е намалено во однос на април за 34,31 отсто кога изнесувало 651.991.389 денари.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 304.997.127 денари и обврзници во вредност од 123.311.447 денари.

Блок трансакциите за мај изнесувале 47.737.316 денари и се зголемени за 60,88 отсто во однос на април.

Бројот на трансакции во мај изнесувал 1.435 и е намален за 46.72 отсто во однос на април кога изнесувал 2.695.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за мај се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи Гранит АД Скопје и третото место го зазема Макпетрол АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за мај 2020 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП