1 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГлобалниот државен долг достигна рекордни 66 илјади милијарди долари

Глобалниот државен долг достигна рекордни 66 илјади милијарди долари

Владите ширум светот продолжуваат брзо да го зголемат својот долг, а според најновите податоци на „Fitch“, сега изнесува 80% од бруто домашниот производ.

Глобалниот долг денес е 66 илјади милијарди долари, што е скоро двојно повеќе, отколку во 2007-ма година, според новата студија на „Fitch“.

По една деценија, во која централните банки во светот ги држеа каматите на ниски нивоа и направија можно преземање на уште долг на исклучително ниско ниво, денес монетарната политика е во период на нормализирање.

На пример, ФЕД, од крајот на 2015-та година, ги зголеми каматните стапки осум пати, се вели во извештајот.

Долгот во развиените земји во светот останува на околу 50 илјади милијарди долари во изминатите 6 години, но има скок во долгот на САД. Вкупниот долг на американската влада денес изнесува 21,9 илјади милијарди долари, или 44% повеќе од 2012-та година, кога изнесуваше 15,2 илјади милијарди долари.

„Fitch“, исто така, забележува дека американскиот долг денес е 10 пати повисок од општите владини обврски на Франција, Германија, Италија и Велика Британија.

Тие, исто така, известуваат дека долгот на економиите во развој се зголемува за 50% во споредба со 2012-та година, што претставува зголемување од 10 до 15 илјади милијарди долари.

11 земји во светот со рејтинг „ААА“ имаат вкупен долг од 40% во споредба со вкупната вредност од 66 илјади милијарди денес. Земјите со рангирање „Б“, на пример, имаат вкупен долг од 3%.

Долгот на САД се зголеми за 85 отсто на 10,6 илјади милијарди долари, и во однос на Буш, 88 отсто во Барак Обама и 10 отсто во првите две години на Доналд Трамп.

Според податоци на Меѓународниот монетарен фонд од октомври 2018-та година, земјите со највисок сооднос на долгот наспроти БДП денес се Јапонија, Грција, Либан, Италија, Португалија, Судан, Сингапур, САД, Белгија и Египет.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП