21 април, 2024
ПочетнаНАЈНОВИ ВЕСТИБитката кај прелистувачите: Кој е најдобар?

Битката кај прелистувачите: Кој е најдобар?

Во моментов два прелистувачи доминираат во компјутерскиот сегмент – „Google Chrome“ и „Mozilla Firefox“, а кон нив можеме да го додадеме и „Microsoft Edge“ кој доаѓа стандардно со „Windows 10“.

Се разбира од корисничка гледна точка е интересно да дознаеме кој од нив е најдобар, со исклучок на различните специфични функционалности кои ги прават различни. Ова ни помага со најновиот тест направен од „venturebeat“.

Од изданието ги тестирале трите прелистувачи со различни десктоп „бенчмаркови“ за да даде увид на она што е актуелната состојба. Користен е „Windows 10 Pro“ (64-bit) оперативниот систем на „Surface“ лаптоп со „Intel Core i5-7200U“ процесор, 8GB RAM и 256GB SSD. Користени се најновите верзии на прелистувачи за оваа платформа: „Chrome 67“, „Firefox 61“ и „Edge 42“.

Еве ги победниците во различни тестови:

SunSpider: Edge

Octane: Chrome

Kraken: Firefox

JetStream: Edge

MotionMark: Edge

Speedometer: Chrome

BaseMark: Chrome

WebXPRT: Firefox

HTML5Test: Chrome

Како што гледате, „Chrome“ има најмногу први места кај различните „бенчмаркови“, следен од „Edge“ и „Firefox“. Како што објавивме неодамна, „Chrome“ е најпопуларниот прелистувач во моментот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП