петок, 2 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманија има потреба од 20.000 работници, платите се релативно високи!

Германија има потреба од 20.000 работници, платите се релативно високи!

Германците поради недостаток на занаетчии чекаат во просек по повеќе од десет недели за извршување некаков вид занаетчиски услуги, а ситуацијата може да се влоши во блиска иднина, соопшти здружението на германските занаетчии.

“Во моментов нарачките се толку многу што занаетчиите се принудени да одбијат нови, доколку не доаѓаат од постојаните купувачи”, вели Фанк Ханс Питер Волхајмер, претседател на Германската асоцијација за занаетчии.

Тој посочи дека со години, премалку млади луѓе се одлучиле да се школуваат за некои занаетчиски работи како што се водоинсталатери, молери или паркетари, па така е создаден акутен проблем со недостатокот на експерти.

“Секоја година имаме недостаток од 15 до 20 илјади стричњаци”, рече Волхајмер.

Проблемот може дополнително да се влоши во наредниот период, бидејќи се очекува голема промена на генерации во занаетчиски работилници.

“Многумина ќе се пензионираат и се плашиме дека голем број работилници нема да имаат некој да ги преземе”, објаснува Волхајмер.

“Во моментов, лимарите, водоводџиите, инсталаторите за централно греење, најчесто недостасуваат”, вели тој, додавајќи дека занаетчиите имаат релативно високи примања.

“Мајстор може да заработи бруто износ од 3.500 до 5.500 евра месечно”, забележува претседателот на Здружението на германски занаетчии.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП