25 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИТоп 50 најдобри ресторани во светот за 2018-та

Топ 50 најдобри ресторани во светот за 2018-та

Најдобрите 50 ресторани во светот за 2018-та година веќе се познати, а италијанскиот „Osteria Francescana“ го зазема првото место.

Претставниците на топ рестораните од пет континенти се собраа во шпанскиот град Билбао за церемонијата на доделувањето на наградите, претходно во оваа недела.

Ова не е прв пат, во кој „Osteria Francescana“ чиј главен готвач е Масимо Ботура, е крунисан за најдобар ресторан во светот – тој беше на врвот и во 2016-та година, потсетува британскиот „Independent“.

Второто место за 2018-та година беше доделено на ресторанот „El Celler de Can Roca“ во Шпанија (трето место во минатата година).

Со една позиција напред во рангирањето, во споредба со 2017-та година, се движи и францускиот „Mirazur“ (трето место).

Минатогодишниот победник, „Eleven Madison Park“ од Њујорк, се рангираше на четвртото место во 2018-та година.

Исто така забележлив е недостатокот на готвачи од понежниот пол меѓу добитниците на наградите, познати како Оскари на прехранбената индустрија. Од првите 50 ресторани, само четири можат да се пофалат со женски готвачи.

Еве ги првите 50 најдобри ресторани во светот:

„Osteria Francescana“ (Модена, Италија) – најдобар ресторан во Европа

„El Celler de Can Roca“ (Жирона, Шпанија)

„Mirazur“ (Мантон, Франција)

„Eleven Madison Park“ (Њујорк, САД) – Најдобар ресторан во Северна Америка

„Gaggan“ (Бангкок, Тајланд) – Најдобар ресторан во Азија

„Central“ (Лима, Перу) – Најдобар јужноамерикански ресторан

„Maido“ (Лима, Перу)

„Arpege“ (Париз, Франција)

„Mugaritz“ (Сан Себастијан, Шпанија)

„Asador Etxebarri“ (Аукс, Шпанија)

„Quintonil“ (Мексико сити, Мексико)

„Blue Hill at Stone Barns“ (Њујорк, САД)

„Pujol“ (Мексико сити, Мексико)

„Steirereck“ (Виена, Австрија)

„White Rabbit“ (Москва, Русија)

„Piazza Duomo“ (Алба, Италија)

„Den“ (Токио, Јапонија)

„Disfrutar“ (Барселона, Шпанија)

„Geranium“ (Копенхаген, Данска)

„Attica“ (Мелбурн, Австралија)

„Alain Ducasse au Plaza Athénée“ (Париз, Франција)

„Narisawa“ (Токио, Јапонија)

„Le Calandre“ (Рубано, Италија)

„Ultraviolet“ (Шангај, Кина)

„Cosme“ (Њујорк, САД)

„Le Bernardin“ (Њујорк, САД)

„Boragó“ (Сантијаго, Чиле)

„Odette“ (Сингапур)

„Alléno Paris au Pavillon Ledoyen“ (Париз, Франција)

„D.O.M.“ (Сао Пауло, Бразил)

„Arzak“ (Сан Себастијан, Шпанија)

„Tickets“ (Барселона, Шпанија)

„The Clove Club“ (Лондон, Велика Британија)

„Alinea“ (Чикаго, САД)

„Maaemo“ (Осло, Норвешка)

„Reale“ (Кастел ди Сангро, Италија)

„Restaurant Tim Raue“ (Берлин, Германија)

„Lyle’s“ (Лондон, Велика Британија)

„Astrid y Gastón“ (Лима, Перу)

„Septime“ (Париз, Франција)

„Nihonryori RyuGin“ (Токио, Јапонија)

„The Ledbury“ (Лондон, Велика Британија)

„Azurmendi“ (Ларабецу, Шпанија)

„Mikla“ (Истанбул, Турција)

„Dinner by Heston Blumenthal“ (Лондон, Велика Британија)

„Saison“ (Сан Франциско, САД)

„Schloss Schauenstein“ (Фростенау, Швејцарија)

„Hiša Franko“ (Кобарид, Словенија) – New entry

„Nahm“ (Банкок, Тајланд)

„Test Kitchen“ (Кејптаун, Јужна Африка) – Најдобар ресторант в Африка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП