Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 7,872.21 -0.65%    BESK 8,017.33 3.6%    GRNT 748.68 4.56%    KPSS 300.00 -36.31%    MPT 31,000.31 0%    OHB 6,396.66 -0.83%    REPL 62,000.00 0.81%    RMDEN13 96.70 0.73%    RMDEN14 96.10 0.63%    RMDEN16 95.50 0%    RZIN 125.00 4.17%    SBT 1,951.00 -0.61%    SLAV 3,600.00 0%    STB 1,015.50 -0.27%    STBP 1,180.55 5.3%    STIL 130.00 -0.94%    TEL 278.08 2.99%    TNB 12,929.50 -4.14%    TTK 881.96 2.88%    UNI 2,360.00 -0.04%    USJE 23,003.00 -0.63%    ZPKO 2,857.00 0%    

Профитабилно работење и раст на премија на сите пазари во Групацијата

Време: 09:59

Датум: мај 16, 2018

Категорија: КОМПАНИИ

Триглав Осигурување Скопје оствари раст на премија во првиот квартал од 2018 година

Групацијата Триглав успешно работеше во првото тромесечје од оваа година. Добивката пред оданочување изнесуваше 27,5 милиони евра, што е 8% повеќе од истиот период минатата година, а остварената нето добивка во висина од 23,3 милиони евра е 5% поголема од истиот период минатата година. Триглав обезбеди 4% повисока консолидирана бруто премија – вкупно 293 милиони евра, додека раст на премија е забележан на сите пазари на кои работи Групацијата. Во првите три месеци од оваа година,  врз работењето немаа влијание масовни штетни настани, а приносите од финансиски вложувања, согласно очекувањата, беа пониски од минатогодишните во истиот период. Групацијата Триглав, водечка осигурително-финансиска групација во регионот Адриа, во 2018 година продолжува со спроведување на своите стратешки насоки. Во согласност со стратегијата за раст и развој, по минатогодишниот влез на пазарот на доброволно пензиско осигурување во Босна и Херцеговина и на македноскиот пазар на осигурување на живот, оваа година Групацијата со купување на мнозински удел, влегува на пазарот на пенизски осигурувања во Хрватска. Триглав Осигурување Скопје, кој е дел од Групацијата Триглав, во првиот квартал на 2018 година обезбеди 9% повисока бруто полисирана премија споредено со истиот период минатата година.

Профитабилно работење. Групацијата Триглав во првото тромесечје од 2018 година оствари 27,5 милиони евра консолидирана добивка пред оданочување, што е за 8% повеќе од минатогодишната во истиот период. Порастот на нето добивка изнесува 5%, односно 23,3 милиони евра. Реализираните деловни резултати се пред сè одраз на доброто работење во доменот на осигурувањето. Споредено со истиот период минатата година, Групацијата оствари раст на премија од 4%, кој што е поголем од растот на нето трошоци за штети (индекс 102), додека порастот на оперативни трошоци од осигурителна дејност изнесува 4%.

Раст на премија на сите пазари. Групацијата Триглав обезбеди 293 милиони евра консолидирана бруто премија, што е 4% повеќе споредено со истиот период минатата година. Реализиран е раст на премија на сите пазари на кои што Групацијата Триглав е присутна. Растот во Словенија во просек изнесува 4%, а надвор од Словенија 6%. Од гледна точка на сегменти на осигурување, Групацијата забележа раст на премија кај неживотните и здравствените осигурувања (кај обете индексот е 106), додека кај осигурувањата на живот обезбеди 3% пониска премија, што првенствено е одраз на позитивните еднократни настани во првото тромесечје од минатата година.

Без масовни штетни настани. Во првите три месеци од оваа година врз работењето на Групацијата Триглав немаа влијанија масовни штетни настани. Бруто ликвидирани штети изнесуваа 171,0 милион евра, што е 12% повеќе од штетите ликвидирани во истиот период минатата година. Зголемувањето е претежно последица на исплата на настанати и пријавени штети во текот на 2017 година во областа на неживотни осигурувања, кои што соодветно беа резервирани и реосигурени, како и зголемување на осигурителното портфолио во областа на здравствени осигурувања и поголемо учество на штети заради изменета старосната структура на осигурениците. Комбинираниот коефициент на Групацијата Триглав на крајот на тромесечјето изнесува 88,5%.

Пониски приноси од финансиски вложувања, во согласност со очекувањата. И во првото тромесечје на 2018 година управувањето со финансиски вложувања во висина од 3,1 милијарда евра се одвиваше под околности на ниски каматни стапки, што континуирано влијае на намалување на приходот од камати. Приносите од финансиски вложувања (без приноси од вложувања на осигурениците на животно осигурување кои го преземаат ризикот од вложувања) во споредба со минатата година се намалија за 39%, а пониските нето приноси од камати беа очекувани. Групацијата и оваа година ги задржува главните насоки на својата инвестициска политика.

Финансиска стабилност. На крај на март 2018 година капиталот на Групацијата изнесуваше 767,8 милиони евра, додека бруто техничките резерви изнесуваа 2.766,2 милиони евра, што претставува раст од 1% за двете категории, споредено со крајот од 2017 година. Групацијата Триглав е финансиски стабилна, добро капитализирана и грижливо управува со ризиците на кои што се изложени матичното друштво, како и останатите 37 друштва од Групацијата.

Во насока на стратегијата на раст и развој. Групацијата во 2018 година продолжува со доследно спроведување на стратешките насоки. Во согласност со визијата до 2020 година се развива во современа, иновативна и динамичка осигурително – финансиска групација, која цврсто останува на водечката позиција во Словенија и пошироко, во регионот. Во насока на својот стратешки развој и раст, по минатогодишниот влез на пазарот на доброволно пензиско осигурување во Босна и Херцеговина и на пазарот на осигурување на живот во Македонија, оваа година Групацијата влегува на пазарот на пензиски осигурувања во Хрватска.

Претседателот на управата на Заваровалница Триглав Андреј Слапар изјави: „Задоволни сме со резултатите од првото тромесечје, а земјќи ги во предвид очекуваните околности на работење до крајот на годината, цениме дека годинешната бруто добивка на Групацијата Триглав ќе биде реализирана во планираните рамки. Забележуваме дека растот на обемот на работење на осигурителните пазари во регионот и натаму е позитивен, но истовремено во своите активности треба да го земеме во предвид и високото ниво на конкуренција на тие пазари. Согласно стратегијата, ја развиваме и прилагодуваме понудата на потребите на клиентите и карактеристиките на поединечните пазари. Со екипа, која брои повеќе од 5.000 соработници, дополнително ги јакнеме своите постоечки, силни конкурентски предности и спроведуваме интензивни продажни активности.“

Групација Триглав на пазарот во Македонија

Триглав Осигурување Скопје и во првиот квартал од 2018 година продолжи со позитивен тренд во своето работење. Компанијата, која има лидерска позиција на пазарот на неживотно осигурување во Македонија, во овој квартал обезбеди 9% повисока бруто полисирана премија во споредба со истиот период минатата година. Овој раст најмногу се должи на зголемената бруто полисираната премија во доменот на осигурувањето на имот од пожар и природни непогоди, осигурување од финансиски загуби и доброволното приватно здравствено осигурување.

Главниот извршен директор на Триглав Осигурување, г. Ѓорѓе Војновиќ, смета дека е уште поважно тоа што компанијата во дадениот период на пазарот воведе новини, кои придонесуваат кон развојот на осигурителната индустрија и на клиентите им обезбедуваат значајни бенифити. “Дигитализација на процесите секако е еден од најважните предизвици, но е предуслов за задоволство на клиентите, имајќи ги во предвид животниот стил и преференците на луѓето. Онлајн обновата на полиси од автомобилска одговорност, која ја воведовме на почетокот од оваа година, на клиентите им овозможува едноставно и брзо да ја завршат работата, што во голема мерка го олеснува процесот на осигурување. Од друга страна, Триглав, прв на пазарот во Македонија, воведе и осигурување на гуми, кое што вклучува и 24 часовна асистенција во Македонија и во Европа. Во нашиот фокус секогаш ќе биде клиентот, на кој сакаме да му понудиме дополнителна вредност и подобар квалитет на живот“, во оваа прилика додаде г. Војновиќ.

Триглав Осигурување Живот успешно започна со својата работа во доменот на осигурување на живот, по својот комерцијален старт на крајот на 2017 година. Со воведувањето на осигурување на живот на македонскиот пазар, Триглав на своите клиенти им обезбедува услуга во сите домени на осигурување.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

 • Проблеми за Google: Корисниците на iPhone бараат милијарди долари отштета

  Проблеми за Google: Корисниците на iPhone бараат милијарди долари отштета

  Групата „Google You Owe Us“, која застапува 4,4 милиони корисници на „iPhone“, со тужба од „Google“ бара 4,29 милијарди долари отштета поради неовластеното собирање податоци.…

 • Samsung треба да плати 540 милиони долари на Apple

  Samsung треба да плати 540 милиони долари на Apple

  „Samsung“ ќе треба да плати отштета во износ од 540 милиони долари на „Apple“, откако поротниците едногласно донесоа одлука во корист на американскиот производител во…

 • FT: Barclays размислува за спојување со конкурентни банки

  FT: Barclays размислува за спојување со конкурентни банки

  Британската банка „Barclays“ ги истражува можностите за спојување со еден од нејзините конкуренти, вклучувајќи го и „Standard Chartered“. Ова е објавено од страна на „Financial…

 • Хуманитарната аукција на Капитол мол ги израдува матурантите од СОС Детско село

  Хуманитарната аукција на Капитол мол ги израдува матурантите од СОС Детско село

  Капитол мол изминатиов период беше полн со млади луѓе кои со своите родители го бараа своето омилено парче облека за нивната матурска вечер. Поттикнати од…

 • Црвеното вино My Way 2011 од Бовин прогласено за едно од најдобрите на светот

  Црвеното вино My Way 2011 од Бовин прогласено за едно од најдобрите на светот

  Винаријата Бовин освои златен медал на најважниот американски вински натпревар Избрани квалитетни вина од целиот свет, како и од САД и Канада беа оценувани на…

 • Макпрогрес Виница е првата македонска компанија која ќе произведува на соларна енергија

  Макпрогрес Виница е првата македонска компанија која ќе произведува на соларна енергија

  Познатата македонска прехранбена компанија Макпрогрес Виница продолжува да биде пионер во поддршката на националната економија, иновативните технологии и општествената одговорност. Денес, Макпрогрес Виница официјално склучи…

 • „Фени“ да се продава на јавна лицитација, побара бугарски „Минстрој“

  „Фени“ да се продава на јавна лицитација, побара бугарски „Минстрој“

  Запирање на стечајот на „Фени“, впаричување на имотот и јавна лицитација за избор на компанија која ќе стопанисува со комбинатот, побара денеска бугарската компанија „Минстрој…

 • „Зеленото злато“ е новиот хит на светските пазари и тоа благодарение на „Instagram“!

  „Зеленото злато“ е новиот хит на светските пазари и тоа благодарение на „Instagram“!

  Верувале или не, авокадото е новото „злато“, барем според берзиските аналитичари, кога станува збор за акциите на компанијата „Calavo Growers“, кои денес чинат 97 долари.…

 • „Сбербанк“ се повлекува од Европа, банката си најде нов пазар!

  „Сбербанк“ се повлекува од Европа, банката си најде нов пазар!

  Руската банка планира да го намали присуството во Европа, а да го прошири работењето во Казахстан и Белорусија, но се очекува и да го продаде…

 • Blackstone купи синџир на хотели за 3,7 милијарди долари

  Blackstone купи синџир на хотели за 3,7 милијарди долари

  Американската хотелска компанија „LaSalle Hotel Properties“ одлучи да ја прифати понудата за купување на компанијата за приватни капитални инвестиции „Blackstone Group“ во вредност 3,7 милијарди…