13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБиткоин-манијата продолжува: Цената достигна 20.000 долари

Биткоин-манијата продолжува: Цената достигна 20.000 долари

Вредноста на биткоинот постигна цена од 20.000 долари. Неговата вредност се зголеми двојно во последните три недели и достигна дваесет пати повеќе од вредноста од пред една година.

Наводно неочекуваниот пораст на биткоинот ги изненади инвеститорите, додека некои финансиски експерти продолжуваат да предупредуваат дека овој “балон “еден ден ќе пукне.

Една неодамнешна студија, во која учествуваа 53 економисти, покажа дека 51 од нив веруваат дека биткоинот е неодржлив.

И покрај нестабилноста на биткоинот, се чини дека сè повеќе ја користи економијата на “реалниот свет”, која може да помогне да се стабилизира и да создаде легитимен алтернативен систем.

Во петокот беше објавено дека продале два луксузни домови во Велика Британија со користење на биткоин, а претходно оваа недела јапонската компанија “GMO Internet” им објави на своите вработени дека ќе им дадат шанса да добијат дел од платите во онлајн валутата.

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП