14 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИТурци отвараат фабрика во Македонија

Турци отвараат фабрика во Македонија

fabrika

Турската компанија “Matek “, со седиште во Анкара, ќе вложи 15 милиони евра за отварање на фабрика за производство на високо-технолошки медицински помагала, која ќе биде со седиште во македонската област Бунарџик, во Скопје.

Компанијата ќе произведува трансбронхијални биопсиски игли, ендобронхоскопски игли, биопсиски маркери, хируршки сетови, катетари, стентови и друга опрема.

Турскиот инвеститор на почетокот се очекува да вработи 100 луѓе, кои ќе ги обучи за производство на високо-технолошките медицински инструменти, а планира бројот на вработени во наредните неколку години да го зголеми за 300 работници.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП