вторник, април 20, 2021
11 °c
Skopje
9 ° вто
10 ° сре
10 ° чет

Tag: народна

Хилберс од ММФ: Мерките и одлуките на Народната банка придонесоа за помали последици од пандемијата врз македонската економија

Состанок на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска со извршниот директор на Конституенцата во ММФ, Пол Хилберс Навремените и соодветни мерки ...

Прочитај повеќе

Пролетни средби: Состанок на гувернерката на Народната банка со директорот на Одделот за Европа на ММФ

Пандемијата ја нагласи потребата од силни и независни централни банки коишто ќе овозможат поддршка при управувањето со кризата, во рамките ...

Прочитај повеќе

НБ: Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови ‒ се задржува релаксирачкиот карактер

На 13 април 2021 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто ...

Прочитај повеќе

Состанок со Бјерде од Светската банка: Сите податоци упатуваат дека банкарскиот систем е стабилен – тоа е клучно за севкупната македонска економија

Претпазливото управување со ризиците и соодветната регулативна рамка, усогласена со најдобрите меѓународни стандарди, му овозможија на банкарскиот сектор да ја ...

Прочитај повеќе

НБ и МБА: Банкарскиот сектор го преставува најздравиот дел на македонската економија, граѓаните да не потпаѓаат на лажни информации

Народната банка денеска извести дека беше одржан работен состанок на којшто зедоа учество претставници на банките и штедилниците и претставници ...

Прочитај повеќе

Словачкиот амбасадор Маркуш: Поддршка за земјата на патот кон членството во ЕУ, преку соработка со Народната банка

„Словачка е силна поддржувачка на евроинтеграциските стратегиски цели на вашата земја. Оттука, предвидена е можност за воспоставување соработка во повеќе ...

Прочитај повеќе

НБ: Граѓаните ги ползуваат придобивките од мобилните апликации и електронската трговија

Плаќањата со платежните картички од страна на граѓаните во трговијата во земјата, во четвртиот квартал од 2020 година, забележаа значителен годишен раст ...

Прочитај повеќе

Директорката на ММФ, Георгиева: Народната банка има витална улога – вашите професионалност и независност се од клучно значење

Состанок на директорката на ММФ, Кристалина Георгиева игувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска „Народната банка има витална улога во ублажувањето ...

Прочитај повеќе

НБ: Ќе се засилат заедничките економски истражувања на Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при УКИМ

Ќе се засилат заедничките вложувања во економските истражувања и во унапредувањето на знаењата и вештините на идните економисти, како и ...

Прочитај повеќе
Страна 1 од 30 1 2 30