Здравјето на срцето не е само прашање на генетика – тоа има многу врска со нашите секојдневни навики.
Според Американската асоцијација за срце, балансираната исхрана богата со хранливи материи и редовното вежбање играат клучна улога во заштитата на срцето и спречувањето на болести. Некои лекари велат дека одредени намирници можат да имаат речиси лековито дејство врз кардиоваскуларниот систем.
Кардиологот д-р Кристофер Дејвис истакнува дека еден вид храна е особено добра за срцето и затоа ја вклучува во речиси секој оброк – а тоа се лиснатите зеленчуци.
„Лиснатите зеленчуци се особено корисни за здравјето на крвните садови бидејќи содржат нитрати во исхраната, кои го стимулираат производството на азотен оксид“, вели д-р Дејвис.
Ова соединение ги опушта крвните садови, го поддржува здравиот крвен притисок, ја подобрува циркулацијата и спречува стврднување на артериите.
Здравјето на срцето не зависи од една храна, туку од низа дневни избори
Покрај лиснатиот зеленчук, кардиологот д-р Џејн Морган препорачува додавање растворливи влакна во вашата исхрана бидејќи го намалуваат лошиот холестерол (LDL), го регулираат шеќерот во крвта и ја поддржуваат здравата цревна микробиота.
„Растворливите влакна помагаат во одржувањето на здрав крвен притисок и корисни бактерии во цревата“, објаснува таа. На пример, семето од чиа, гравот и леќата се лесни начини за внесување влакна, особено во супи и салати.
Кардиолозите исто така предупредуваат за храната што треба да се избегнува. Меѓу најпроблематичните се преработеното месо како колбаси, сланина и хот-догови, кои се богати со сол, заситени масти и конзерванси.
Д-р Морган додава дека колачите, колачињата и маргаринот често содржат транс масти, кои го зголемуваат лошиот холестерол и го намалуваат добриот холестерол.
Д-р Дејвис исто така предупредува за газираните и зашеќерените пијалоци.
„Таквите пијалоци брзо ги зголемуваат нивоата на гликоза, што со текот на времето може да доведе до инсулинска резистенција, покачени триглицериди и поголем ризик од срцеви заболувања“, вели тој.
Како заклучок, здравјето на срцето не зависи од една храна, туку од низа дневни избори – вклучувајќи исхрана, вежбање и управување со стресот.