Експертите предупредуваат дека повеќето луѓе консумираат значително помалку влакна од препорачаното – се проценува дека дури 95 проценти од населението не ги задоволува дневните потреби.
Според истражувачката и диететичарка д-р Емили Лиминг, влакната се поврзани со намален ризик од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и рак на дебелото црево. Исто така, помагаат во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта, го продолжуваат чувството на ситост и ја поддржуваат здравата цревна микрофлора.
Истражувањата покажуваат дека зголемувањето на внесот на влакна за само пет грама дневно може значително да го намали ризикот од предвремена смрт и да придонесе за долговечност. Наместо да јадете салати секој ден, д-р Лиминг препорачува вклучување на следните намирници во вашата исхрана, нагласувајќи ја важноста на појадокот како клучен момент за внес на влакна.
Значи, според диететичарот, ова се намирниците што придонесуваат за зголемување на внесот на влакна и долговечност:
Црн грав
„Црниот грав е богат со влакна и еден од најмоќните антиоксиданси – полифеноли“, вели д-р Лиминг за „Vogue“. Околу 170 грама дневно ја зголемува разновидноста на цревните бактерии и го намалува воспалението. Исто така, содржи пребиотски влакна галактоолигосахариди, кои специфично ги хранат корисните бактерии.
Малини
Малините се вкусни и богати со растителни влакна, првенствено поради нивните семки. Тие се исто така богати со антиоксиданси и витамин Ц, а имаат малку шеќер. Тие се одлични како додаток на јогурт, овесна каша или како самостојна ужина.
Авокадо
„Авокадото содржи повеќе растителни влакна од повеќето овошја и зеленчуци, а е исто така богато со здрави масти кои го поддржуваат метаболизмот“, вели д-р Лиминг.
Јадењето авокадо дневно може да ги зголеми нивоата на здрави масни киселини и да го продолжи чувството на ситост.
Семки од чиа
Семките од чиа содржат дури 34 грама растителни влакна на 100 грама, што ги прави еден од најбогатите извори на растителни влакна меѓу семките.
„Измешајте различни семки и јаткасти плодови и додадете ги во солени или слатки јадења“, советува д-р Лиминг.
Тие можат да се посипат во салати, да се додадат во тост со авокадо или да се додадат во јогурт со бобинки.
„Ако не можете да добиете доволно растителни влакна од интегрална храна, квалитетен додаток може да помогне“, вели нутриционистката Мег Гербер.
Сепак, таа препорачува производи без додаден шеќер, вештачки бои и непотребни состојки.