Потрошувачите во Македонија од неодамна се соочуваат со нови, повисоки цени на телешкото и на јунешкото месо во дел од маркетите, што дополнително го оптоварува домашниот буџет.
Телешката кртина, која претходно беше значително поевтина, сега достигнува цена над 1.200 денари за килограм, додека телешката плешка, омилен избор на многу домаќинства, се продава за повеќе од 1.000 денари по килограм.
Јунешкото месо, пак, сега се нуди по цена од 719 до 790 денари, што го прави речиси недостапно за семејствата со ограничени приходи.
Зошто е порастот на цените?
Согласно изјавите од претставници на месната индустрија, зголемувањето на цените се должи на неколку фактори.
„Зголемените трошоци за увоз на добиток, како и повисоките цени на енергенсите, значително влијаат врз цената на производите што стигнуваат до маркетите. Дополнително, локалните сточари се соочуваат со сè поголеми предизвици за одржување на производството“, изјави Дејан Ристов, претставник на една од месарниците во Скопје.
Од друга страна, потрошувачите се револтирани од високите цени и сметаат дека тие се преголем удар врз нивниот стандард.
„Веќе не можам да си дозволам да купувам телешко месо за семејството како порано. Цените се вртоглаво високи, а платите остануваат исти“, вели Марија Костова, жителка на Ѓорче Петров.
Свинското сè уште со „старата“ цена
За разлика од телешкото и јунешкото месо, свинското засега ги задржува цените од пред новогодишните празници.
Свинскиот бут и плешка сè уште се продаваат за 350 до 400 денари по килограм, што го прави најдостапен избор за повеќето домаќинства.
Во некои маркети, на ценовниците сè уште стои слоганот „помалку трошоци, повеќе за вас“, но дел од потрошувачите го сметаат за ироничен.
„Свинското е поевтино, но луѓето се загрижени дека и тоа ќе поскапи наскоро. Маркетите често ги користат овие кампањи за привлекување на внимание, а цените потоа само растат,“ коментира Ведран Кузмановски, економски аналитичар.
Што велат експертите?
Економистите сметаат дека овие трендови ќе продолжат, особено ако не се преземат мерки за стабилизирање на цените.
„Очекуваме дека високите трошоци за транспорт и производството на храна ќе имаат долг рок влијание врз цените. Владата мора да разгледа мерки за субвенционирање на локалното производство и увоз за да се спречи дополнителен удар врз потрошувачите“, коментираат експертите.
И покрај предизвиците, граѓаните бараат начини за прилагодување.
„Сè повеќе купуваме на акција или бараме алтернативи, како пилешко или смрзнато месо. Но, тоа не е долгорочно решение. Владата треба да помогне со регулација на цените“, додава Костова.
Со оглед на ваквите случувања, останува да видиме како ќе реагираат надлежните институции, додека потрошувачите со загриженост ги следат новите ценовници во маркетите.
Б.З.М.