Семките се богати со хранливи материи, протеини, масни киселини, влакна, витамини и минерали, а содржат и антиоксиданси кои благотворно делуваат на здравјето.
Широка употреба
Од античко време, луѓето користеле семиња за различни намени. На пример, лен се користел за правење ткаенина, сончоглед за добивање пигмент, а сусамот се користел во храната уште од античко време и се смета за еден од најстарите „зачини“.
Има многу семиња за јадење и треба да ги консумираме сирови. Обидете се да избегнувате пржење или загревање за да не ги уништите нивните хранливи компоненти. Доколку сакате да ја зголемите хранливата вредност на вашиот оброк, задолжително вклучете ги овие пет семиња во вашето мени.
Сусам
Не само што сусамот е извор на манган и бакар, туку е и извор на калциум, магнезиум, железо, фосфор, витамин Б1, цинк и диетални влакна.
Се покажа дека тие го намалуваат нивото на холестерол кај луѓето, а исто така го намалуваат крвниот притисок и го штитат црниот дроб од оксидативно оштетување.
Лажица сусам може да се попрска на салата, зеленчук, може да се додаде во житарки и тестенини.
Чиа семе
Чиа семето има исклучително висока хранлива вредност. Тие го снабдуваат телото со протеини, витамини А, Б, Е и Д и минерали калциум, калиум, бакар, железо, манган и цинк.
Покрај тоа, тие се одличен извор на влакна кои го подобруваат варењето.
Подготовката на чиа семе е едноставна. Се препорачува да се натопи една лажица во кој било пијалок најмалку 10 до 15 минути пред јадење за да отече. Претходно натопените семиња отекуваат и произведуваат слуз и даваат чувство на ситост речиси веднаш, ја подобруваат функцијата на цревата, го забрзуваат варењето и спречуваат запек.
Семки од сончоглед
Семките од сончоглед се богати со хранливи материи, вклучувајќи протеини, влакна, витамини и минерали. Тие се и богат извор на здрави масти, кои се важни за здравјето на срцето.
Семките од сончоглед се богати со витамин Е, кој е моќен антиоксиданс и помага за одржување на здрава кожа и коса, како и за здравјето на срцето. Овие семиња се извор и на селен, магнезиум, цинк, манган и фосфор, кои се важни за здравјето на коските и мускулите.
Можете да ги користите во салати, како грицки, како замена за јаткасти плодови и како додаток во домашните печива.
Ленено семе
До неодамна се ценеше дека помага да се намали ризикот од рак на дојка и простата, но лененото семе е одлично и за одржување на кардиоваскуларното здравје.
Истражувањата покажуваат дека ленот влијае на намалување на холестеролот. Можете да додадете ленено семе во печива, житарки или смути.
Семки од тиква
Додадете семки од тиква на листата на храна богата со протеини и витамин Б. Тие содржат значителни количини на железо, важно за ефикасно снабдување со хемоглобин во црвените крвни зрнца.
Помага во борбата против депресијата, може да го спречи создавањето на камења во бубрезите и е добар во борбата против паразити.