20 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАФЕД најавува само едно намалување на стапките оваа година

ФЕД најавува само едно намалување на стапките оваа година

Федералните резерви ја задржаа својата основна каматна стапка непроменета во средата и сигнализираа дека се очекува само едно намалување пред крајот на годината.

Со оглед на тоа што пазарите се надеваат на поприспособлива централна банка, креаторите на политиката на Федералниот комитет за отворен пазар симнаа од табелата две од трите намалувања на стапките наведени во март по нивниот дводневен состанок. Комитетот, исто така, сигнализираше дека верува дека долгорочната каматна стапка е повисока од претходно наведената.

Новите прогнози објавени по дводневниот состанок оваа недела укажаа на само благ оптимизам дека инфлацијата останува на пат да се врати на целта на ФЕД од 2%, што ќе овозможи одредено ублажување на политиката подоцна оваа година.

„Инфлацијата се намали во текот на изминатата година, но останува висока“, се вели во соопштението по состанокот, повторувајќи го јазикот од претходната изјава. Единствената суштинска промена, новата изјава следеше: „Во последните месеци, имаше скромен понатамошен напредок кон целта за инфлација од 2 проценти“.

Претходниот јазик велеше дека „недостига дополнителен напредок“ за инфлацијата.

Во својата внимателно следена „точкаста табела“ на очекувањата за стапките на поединечните учесници, одборот укажа на поагресивен пат кон намалувања во 2025 година, со четири намалувања или цел процентен поен.

За периодот до 2025 година, одборот сега гледа пет намалувања во вкупна вредност од 1,25 процентни поени, што е помалку од шест во март.

Доколку проекциите се одржат, тоа би ја оставило референтната стапка на 5,1% до крајот на следната година, што е за 0,2 процентни поени повеќе од очекувањата во март.

Друг значаен развој се случи со проекцијата на долгорочната каматна стапка, во суштина ниво кое ниту го поттикнува ниту го ограничува растот. Таа се искачи на 2,8% од 2,6%, што е знак дека наративот повисоко-за-долго добива на сила меѓу претставниците на ФЕД.

Како дополнителен показател за јастребовата склоност на централните банкари, графиконот со точки покажа дека четворица функционери се за да нема намалувања оваа година, за разлика од два минатата година.

Во остатокот од Резимето на економските проекции на FOMC, учесниците ја зголемија својата перспектива за инфлацијата во 2024 година на 2,6%, или 2,8% кога се исклучени храната и енергијата. Двете проекции за инфлацијата беа за 0,2 процентни поени повисоки во однос на март.

Преферирана мерка за инфлација на ФЕД е индексот на цените на личната потрошувачка на Министерството за трговија, кој за април покажа читања од 2,7% и 2,8%, соодветно. ФЕД повеќе се фокусира на базичната инфлација како подобар долгорочен индикатор. SEP покажува дека инфлацијата се враќа на целта од 2%, но не до 2026 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП